ßßß Cookit - przepis na Pierś z indyka w sosie marokańskim

Pierś z indyka w sosie marokańskim

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu dostałam do przetestowania przyprawy marki Royal. Na pierwszy ogień wybrałam przyprawę Kurczak po marokańsku. Z uwagi na to, że jestem na diecie kolejny dzień, który mogę nazwać małym sukcesem zaszalałam i zafundowałam sobie całkiem egzotyczne danie, niemniej jednak wciąż dietetyczne. A że jednym ze składników, który gości bardzo często na moim stole jest indyk to na obiad przygotowałam pierś z indyka w sosie marokańskim
Składniki
200 dag piersi z indyka
2 łyżki przyprawy Kurczak po marokańsku od Royal
sok z 1 cytryny
pieprz
sól
natka pietruszki
olej
masło
miód
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy dwie łyżki przyprawy zalewamy wodą. Pierś z indyka kroimy na kawałki 2cmx 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej z jedną łyżeczką masła, wkładamy pierś, smażymy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę, wszystko mieszamy, dusimy pod przykryciem. Gdyby było za gęste dodajemy gorącej wody. Pod koniec duszenia dodajemy sok z cytryny.
Na drugą patelnię wkładamy dwie łyżki masła i jedną miodu. Gotujemy do rozpuszczenia. powstały sos dodajemy do piersi i wszystko mieszamy, chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy podawać z ryżem lub kaszą kuskus. Ja miałam pomidorki koktajlowe. Ech, dieta… ale danie wyszło pyszne.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/03/piers-z-indyka-w-sosie-marokanskim.html