Wykonanie
Citrus fish with
avocado.

Szybka, aromatyczna
rybka. Do tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym
kminem sałatka z
awokado. Jeżeli
sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki
chilli.Składniki:2
filety z dorsza
1 łyżeczka utartej skórki z
pomarańczy1 łyżeczka utartej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z limety2 łyżki
oliwy z oliwek6
pomidorków koktajlowych
Sałatka.1
awokado1 małe świeże
czerwone chilli1 łyżeczka
kminu rzymskiego1
cebula czerwona1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie.Otrzeć skórki z
pomarańczy i
cytryny.Połączyć z z
sokiem limety,
oliwką i
pieprzem.Polać
rybę i marynować 5 - 10minut.Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować
rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min.Pod koniec grillowania
ryby, grillować połówki
pomidorków. Posypać
pieprzemSałatka.
Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć pestki z
chilli, lub nie, jeżeli
sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również
cebulę.
Awokado pokroić w drobną kostkę.Połączyć
kmin z
awokado,
cebulą,
chilli,
sokiem z cytryny i
oliwą.
Rybę podawać z
sałatką i grillowanymi
pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi
koperkiem.
Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby
awokado nie ściemniało.