Wykonanie
Prosty przepis na szaszłyki, który wypatrzyłam w programie Roberta Makłowicza . Smażyłam je na patelni ale myślę że zrobione na grillu będą jeszcze smaczniejsze. W marynacie należy je trzymać minimum przez 40 minut - moje leżały całą noc. W mojej sałacie zabrakło
awokado ale i bez niego była smaczna. Szaszłyki podałam z
sałatą i smażonymi
ziemniakami.

składniki (4 szaszłyki)1 polędwiczka wieprzowa
sólmarynata:1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej
papryki w proszku1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej
papryki w proszku1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego4 łyżki
wytrawnego sherrysałatka1
pomarańcza1
awokado1
czerwona cebula1
sałata rzymskasossok z 1
pomarańczysok z 1
cytryny100 ml
oliwysól1 łyżeczka
mioduprzygotowanieszaszłyki:Polędwiczkę umyć, osuszyć oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Wymieszać składniki marynaty - 1 łyżeczka słodkiej hiszpańskiej
papryki ,1 łyżeczka ostrej hiszpańskiej
papryki, 1 łyżeczka
kminu rzymskiego, 4 łyżki
wytrawnego sherry. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć
mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 40 minut. Po tym czasie
mięso nadziać na patyczki i posolić. Smażyć na patelni na
oliwie lub na grillu tak długo aż
mięso nie będzie krwiste. Najlepiej po paru minutach naciąć
mięso i w ten sposób sprawdzić czy jest już dobre.
sałata:Sok z
cytrusów wymieszać z
solą. Cały czas mieszając wlewać
oliwę by powstała gładka emulsja. Dodać
miód, dokładnie wymieszać.
Pomarańczę obrać, usunąć białe części, podzielić na cząstki,
awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w półplasterki. W misce wymieszać
pomarańczę,
awokado,
cebulę i
sałatę. Polać sosem. Wymieszać. Wyłożyć
sałatę na talerz, podawać z szaszłykami. Smacznego!



