Wykonanie
Bardzo lubię
cebulę, ale niestety ostatnio
cebula się ”popsuła” i nie jest już taka słodka, soczysta jak kiedyś. Zapewne na skutek podsypywania nawozami sztucznymi staje się gorzkawa i nieprzyjemnie ostra. Dla złagodzenia smaku proponuję więc lekką marynatę z
soku z cytryny,
miodu i kremu balsamicznego.
Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które w trakcie obróbki termicznej prawie nie
tracą swych właściwości zdrowotnych, podobno nawet duszona na
oliwie pod przykryciem i gotowana nadal jest niezwykle zdrowa.Z ciekawostek dowiedziałam się ostatnio, że obranej i pokrojonej
cebuli nie powinno się przechowywać, bo przyciąga i magazynuje wszelkie bakterie, tak więc im dłużej leży tym bardziej zamiast pomagać szkodzi

Składniki:
czerwona cebula – 3 szt,
jaja na twardo – 2 szt,
sałata rzymska – 3 liście,
ser sałatkowy typu bałkańskiego – 50 g,
oliwki czarne – 9 szt,
miód – 1 i 1/2 łyżeczki,
cytryna -1 lub 2 szt,krem balsamiczny – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku
oliwa z oliwek – 4 łyżkiPrzygotowanie:
Cebulę obrać z łusek i pokroić w cieniutkie półplasterki. Posolić i odstawić do lodówki na 10 minut, żeby puściła sok. Wylać sok a
cebulę ułożyć w naczyniu i na 20 sekund zalać wrzącą
wodą. Odcedzić i wystudzić. Wycisnąć
sok z cytryny, jeśli jest mało soczysta to z dwóch i zalać
cebulę połową soku. Dodać do
cebuli łyżeczkę
miodu, kroplę kremu balsamicznego, łyżkę
oliwy,
soli do smaku a następnie przemieszać składniki, przykryć pokrywką i dostawić do lodówki na 1 do 2 godzin.Liście
sałaty umyć i osuszyć.
Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ósemki.
Serek sałatkowy oraz
czarne oliwki odcedzić z zalewy.
Serek pokroić w drobną kosteczkę a
oliwki w kółeczka.Z
oliwy, odrobiny
miodu, połowy łyżeczki kremu balsamicznego i reszty
soku z limonki przygotować sos.Na liściach
sałaty układać
czerwoną cebulę,
ser,
jajka oraz
oliwki, polewać sosem i doprawić do smaku
pieprzem. Smacznego.