ßßß Cookit - przepis na Sałatka z marynowanej czerwonej cebuli

Sałatka z marynowanej czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię cebulę, ale niestety ostatnio cebula się ”popsuła” i nie jest już taka słodka, soczysta jak kiedyś. Zapewne na skutek podsypywania nawozami sztucznymi staje się gorzkawa i nieprzyjemnie ostra. Dla złagodzenia smaku proponuję więc lekką marynatę z soku z cytryny, miodu i kremu balsamicznego. Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które w trakcie obróbki termicznej prawie nie tracą swych właściwości zdrowotnych, podobno nawet duszona na oliwie pod przykryciem i gotowana nadal jest niezwykle zdrowa.
Z ciekawostek dowiedziałam się ostatnio, że obranej i pokrojonej cebuli nie powinno się przechowywać, bo przyciąga i magazynuje wszelkie bakterie, tak więc im dłużej leży tym bardziej zamiast pomagać szkodzi
Składniki:
czerwona cebula – 3 szt,
jaja na twardo – 2 szt,
sałata rzymska – 3 liście,
ser sałatkowy typu bałkańskiego – 50 g,
oliwki czarne – 9 szt,
miód – 1 i 1/2 łyżeczki,
cytryna -1 lub 2 szt,
krem balsamiczny – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku
oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przygotowanie:
Cebulę obrać z łusek i pokroić w cieniutkie półplasterki. Posolić i odstawić do lodówki na 10 minut, żeby puściła sok. Wylać sok a cebulę ułożyć w naczyniu i na 20 sekund zalać wrzącą wodą. Odcedzić i wystudzić. Wycisnąć sok z cytryny, jeśli jest mało soczysta to z dwóch i zalać cebulę połową soku. Dodać do cebuli łyżeczkę miodu, kroplę kremu balsamicznego, łyżkę oliwy, soli do smaku a następnie przemieszać składniki, przykryć pokrywką i dostawić do lodówki na 1 do 2 godzin.
Liście sałaty umyć i osuszyć. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ósemki. Serek sałatkowy oraz czarne oliwki odcedzić z zalewy. Serek pokroić w drobną kosteczkę a oliwki w kółeczka.
Z oliwy, odrobiny miodu, połowy łyżeczki kremu balsamicznego i reszty soku z limonki przygotować sos.
Na liściach sałaty układać czerwoną cebulę, ser, jajka oraz oliwki, polewać sosem i doprawić do smaku pieprzem. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/salatka-z-marynowanej-czerwonej-cebuli