ßßß
Składniki:czerwona cebula – 3 szt,jaja na twardo – 2 szt,sałata rzymska – 3 liście,ser sałatkowy typu bałkańskiego – 50 g,oliwki czarne – 9 szt,miód – 1 i 1/2 łyżeczki,cytryna -1 lub 2 szt,krem balsamiczny – 1 łyżeczka,sól do smaku,pieprz czarny do smakuoliwa z oliwek – 4 łyżkiPrzygotowanie:Cebulę obrać z łusek i pokroić w cieniutkie półplasterki. Posolić i odstawić do lodówki na 10 minut, żeby puściła sok. Wylać sok a cebulę ułożyć w naczyniu i na 20 sekund zalać wrzącą wodą. Odcedzić i wystudzić. Wycisnąć sok z cytryny, jeśli jest mało soczysta to z dwóch i zalać cebulę połową soku. Dodać do cebuli łyżeczkę miodu, kroplę kremu balsamicznego, łyżkę oliwy, soli do smaku a następnie przemieszać składniki, przykryć pokrywką i dostawić do lodówki na 1 do 2 godzin.Liście sałaty umyć i osuszyć. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ósemki. Serek sałatkowy oraz czarne oliwki odcedzić z zalewy. Serek pokroić w drobną kosteczkę a oliwki w kółeczka.Z oliwy, odrobiny miodu, połowy łyżeczki kremu balsamicznego i reszty soku z limonki przygotować sos.Na liściach sałaty układać czerwoną cebulę, ser, jajka oraz oliwki, polewać sosem i doprawić do smaku pieprzem. Smacznego.