Cucumber ragout with meatballs.To danie dedykuję szczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut.Składniki na 2 osoby.30 dag kiełbasy metki wieprzowej2 ogórki100ml śmietany kremówki100ml bulionu instant2 cebule1 łyżka oleju1/2 łyżki mąkisól. pieprzkoperek lub pietruszka0,5 kg ziemniaków1 łyżka masła1 łyżka śmietany kwaśnejGotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną.Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe.Metkę kroimy na talarki o grubości 0,5-1 cm i smażymy na rozgrzanym oleju około 8 minut.Obrane ogórki przekroić wzdłuż ,usunąć nasiona i miąższ pokroić na 4-ro centymetrowe słupki.Cebule obrać i posiekać.Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć.Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut.Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać.Podajemy z przygotowanym puree.Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym.Smacznego.