Wykonanie
Calzone.

Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.

Ciasto -składniki.250g
maki pszennej10 g
drożdży140-150ml
wody1 łyżeczka
oliwy0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
cukruNadzienie.1
udko kurczaka wędzonego6 łyżek
keczupu3 łyżki
bazylii pociętej6
pomidorów suszonych12
oliwek zielonych z
marchewką3 łyżki
sera mozzarella starta1 łyżeczka
oregano suszonego0 , 5 łyżeczki zataru

Wykonanie:Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić na 0 , 1-1 h.Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm.Każde kółko posmarować
keczupem wymieszanym z pociętą
bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować
jajkiem .Nałożyć paski wędzonego
kurczaka i paski
pomidorów suszonych, dodać połówki
oliwek ,posypać startą
mozzarellą.Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować
białkiem i posypać
suszonym oregano.Piec w temp.220stop.przez 15 min.Możemy podać z
sosem czosnkowym,
jogurtowym-
ziołowym.Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę.