ßßß Cookit - przepis na Małe calzone.

Małe calzone.

nazwa

Wykonanie

Calzone.
Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.
Ciasto -składniki.
250g maki pszennej
10 g drożdży
140-150ml wody
1 łyżeczka oliwy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki cukru
Nadzienie.
1 udko kurczaka wędzonego
6 łyżek keczupu
3 łyżki bazylii pociętej
6 pomidorów suszonych
12 oliwek zielonych z marchewką
3 łyżki sera mozzarella starta
1 łyżeczka oregano suszonego
0 , 5 łyżeczki zataru
Wykonanie:
Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić na 0 , 1-1 h.
Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm.
Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą.
Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano.
Piec w temp.220stop.przez 15 min.
Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym.
Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/02/mae-calzone.html