Wykonanie
Dorsz na
bakłażanie .

Składniki.

1
bakłażan mały1
papryka duża400 g
dorsza filet2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny125 ml
oleju o smaku wędzonej
papryczki chilli2 łyżki
natki pietruszkiWykonanie:
Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć
solą z obu stron i odstawić na 20 minut.
Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić.
Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła.Aioli: Zmiksować na gładko
czosnek,
żółtko i
sok z cytryny. Miksując dolewać połowę
oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej
papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (
sól,
cukier,
pieprz) ,wmieszać
natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki.
Bakłażany posmarować resztą
oliwy i piec na patelni grillowej ,aż będą miękkie.
Dorsza smażyć na
oleju ,niezbyt długo, żeby nie stwardniał.Na talerzu położyć grillowane plastry
bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej
papryki, na niej kawałki
dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli podać w sosjerce.Serdecznie polecam tę przystawkę . Szczególnego smaku potrawie dodaje
olej słonecznikowy o smaku wędzonej
papryczki chilli.