Wykonanie

Adwent, a do tego tydzień przed świętami więc danie
rybne jak najbardziej widziane na moim
stole, co prawda wszyscy wiedzą, że ja za
rybami nie przepadam, ale w ten szczególny okres to nawet ja
rybkę przekąszę.Składniki:4
filety z dorsz3 pęczki
natki pietruszki3 ząbki
czosnku8 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
soliFilety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną
natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej
natki pietruszki), a obrany
czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy
natkę pietruszki z
oliwą,
czosnkiem,
sokiem z cytryny oraz
solą.


Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia.

Na sosie układamy
filety z dorsza.

Resztą sosu polewamy filety.

Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc). Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową.
Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy
rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła.

Po upieczeniu
dorsza podajemy z
ryżem i surówką( u mnie zielona
fasolka). Smacznego !!!

