ßßß Cookit - przepis na Zapiekany dorsz w natce pietruszki

Zapiekany dorsz w natce pietruszki

nazwa

Wykonanie

Adwent, a do tego tydzień przed świętami więc danie rybne jak najbardziej widziane na moim stole, co prawda wszyscy wiedzą, że ja za rybami nie przepadam, ale w ten szczególny okres to nawet ja rybkę przekąszę.
Składniki:
4 filety z dorsz
3 pęczki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
Filety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej natki pietruszki), a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia.
Na sosie układamy filety z dorsza.
Resztą sosu polewamy filety.
Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc). Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową. Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła.
Po upieczeniu dorsza podajemy z ryżem i surówką( u mnie zielona fasolka). Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/12/Zapiekany-dorsz-w-natce-pietruszki.html