Wykonanie

400 g
mąki300 ml ciepłej
wody
1 łyżka
oliwyszczypta
soliSkładniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .Teraz
kurki.0,5 kg
kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić1
cebula1 łyżka
oliwysól ,
pieprzZeszklić pokrojoną
cebulę ,dodać
kurki i smażyć ,aż
woda odparuje .Dodać
sól i
pieprz do smaku.Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć
kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić .

Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię
wody gotować jeszcze 3 min.Sos .250 ml
śmietany kremówki150 g
sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z
serem i doprawić do smaku .Pierogi podawać na sosie , z
pomidorami koktajlowymi i pokrojoną
sałatą z
pietruszką .