Wykonanie


Składniki:1,5 l
wywaru warzywnego lub
bulionu0,5 kg świeżych
kurek1
cebula2 łyżki
oliwy2 łyżki świeżej
kolendry100ml
śmietanki 30%sól ,
pieprz do smakuNa
oliwie przesmażyć drobno posiekaną
cebulę ,dodać
kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania
wody z
grzybów. Posolić i zalać
wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku
solą i
pieprzem i zabielić
śmietaną.Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany
koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle: .200 g
mąki pszennej2
jajka2-3 łyżki
wody3 łyżki posiekanego drobno
koperkusól
Mąkę wyrobić z
jajkami ,dodać
koperek ,
sól i trochę
wody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą
wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do
wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną
wodą.Kluseczki dodać do zupy i posypać
kolendrą.