Wykonanie
Rok minął i znowu chodzimy na
grzyby. Miłośnicy wstają wczesnym rankiem ,bo przecież trzeba dotrzeć na tajne miejsca przed innymi zapaleńcami. Przynoszą do domu kobiałki
kurek,
borowików,
maślaków i innych "
prawdziwków" .A rodziny grzybiarzy mają ciężko, bo trzeba
grzyby oczyścić, obrać, suszyć, marynować, dusić, smażyć...Ale rozpusta przy
stole jest wspaniała...1/2 kg
grzyby kurki1 duża
cukinia1 duża kulka
mozzarelli5 dag
sera gorgonzola1
cebula100 ml
śmietany 30%2 łyżki
masła +1 łyżka
oliwy1 łyżka posiekanej
pietruszki lub
koperku1 łyżka
parmezanuKurki dobrze umyte wrzucić do wrzącej ,posolonej i osłodzonej
wody, zamieszać i od razu odcedzić. Stracą goryczkę!Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną
cebulę i
kurki. Smażyć krótko, ale niech sok odparuje. Kilka
kurek wyjąć do ewentualnej dekoracji. Wlać
śmietanę ,wymieszać i posypać
pietruszką.Połowę
kurek wymieszać z utartymi
serami. Pozostałe potraktować jako sos.
Cukinie pokroić wzdłuż na paski, osolić i grillować (lub usmażyć na zwykłej patelni) z obu stron.Plastry posmarować masą
grzybowo serową, zwinąć w ruloniki, ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać
parmezanem i zapiekać 5 min.Podać z pozostawionymi
kurkami w
śmietanie.Życzę udanego grzybobrania:)