Wykonanie
0,5 kg
grzybów kurek2 posiekane drobno
cebule125 ml
śmietana kremówka 30%2
żółtka1 pęczek posiekanego
koperkuSól ,
pieprz biały, szczypta rosołu instant2 łyżki
masła i trochę
oliwy do smażeniaEtapy przygotowania
Grzyby dobrze wypłukać, odcedzić. Nastawić w garnku
wodę, zagotować ,osolić. Wrzucić na wrzącą
wodę grzyby, zagotować i gotować 3 minuty.
Grzyby odcedzić. Duże
kurki pokroić, małe pozostawić całe. Nie gotować dłużej, ponieważ
grzyby będą twarde.Na dużej patelni zeszklić
cebulę, dodać
grzyby i dusić ok.5 minut, posolić, dodać
pieprz do smaku i szczyptę rosołu instant. Wlać
śmietankę i chwilę pogotować,ok.3 minuty. Wyłączyć gaz, zaciągnąć 2
żółtkami, dodać posiekany
koperek.