ßßß

Przepis na ten placek, trochę zmieniłem. Traditional Irish Shepherd’s Pie jest przygotowywany z jagnięciny. Do mojego dodałem mielone z łopatki wieprzowej, oczywiście mięso zmieliłem w domu. Nigdy nie kupuje gotowego mięsa mielonego w sklepie. Placek pasterza jest zapiekanką.Składniki dla 5 osób.80 dkg. mięso mielone1,60 kg. ziemniaki2 cebule pokrojone w kostkę3 – 4 starte na tarce marchewki1 łyżka koncentratu pomidorowego50 ml. czerwone wino1 mała łyżeczka sosu WorcestershireŚwieżo zmielony czarny pieprzTymianekSól1 łyżka posiekanej pietruszki½ łyżeczki mąkiOliwa z oliwek½ szklanki bulionu z kurczaka1 łyżka masła1 łyżka śmietany 18% kwaśna1 łyżka musztardy miodowej ( opcja)1 jajkoWykonanie:Ugotować ziemniaki. W czasie w którym gotujemy ziemniaki, przesmażyć na oliwie z oliwek, 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać mielone mięso i smażyć do jego zbrązowienia, cały czas mieszając. Następnie przyprawy sól, pieprz, tymianek, sos Worcestershire. Podlać winem, chwilę poddusić i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i teraz dodać startą marchewkę. Całość podlać bulionem z kurczaka. Zredukować – odparować nadmiar wytworzonego sosu. Posypać 1 łyżką posiekanej pietruszki. Pod koniec można zagęścić ½ łyżeczki mąki.Ugotowane ziemniaki utłuc na puree, dodać masło i śmietanę wymieszaną z musztardą.Naczynie do zapiekania przesmarować oliwą , nałożyć mięso a na wierzch ziemniaki. Na ziemniakach zrobić ładny wzorek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i zapiekać 25 minut w temp. 200 oC.Jeszcze wyjaśnienie. Nigdy nie smażymy potraw na oliwie extra virgin, ta służy tylko do sałatek i spożywania na zimno. Smażyć można na oliwie z oliwek, ale z kolejnego tłoczenia.