ßßß Cookit - przepis na - przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól, pieprz cayenne (chilli), tymianek

- przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól, pieprz cayenne (chilli), tymianek

nazwa

Wykonanie

Porcja na dwie osoby
Składniki:
- 250g. mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego)
- pół cebuli białej i czerwonej
- patyczki do szaszłyków
- oliwa
- 3 duże ziemniaki
- mąka ok. 2 łyżki
- grzyby leśne (mieszane)
- łyżka masła
- śmietana 36% i 18%
- jajko
- 1/4 kostki bulionowej
- łyżeczka musztardy francuskiej
Wykonanie:
Przyprawić mięso papryką, musztardą, pieprzem, solą i chilli. Odstawić na ok. 1h do lodówki.
W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach i w całości. Gdy zmiękną odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Przecisnąć przez praskę i do jeszcze ciepłych dodać mąkę jajko i sól. Zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy ok 1cm, podzielić na części (2cm). Każdy z osobna ukształtować widelcem (wtopić, by powstały charakterystyczne dla gnocchi wzorki). Odstawić na 15 minut.
Patyczki do szaszłyków włożyć na 15 minut do wody (po to by się nie paliły przy pieczeniu). Podzielić mięso na 4 kawałki. Z każdego uformować wałek i nadziać na patyki. Kroplą oliwy natrzeć każdy kawałek mięsa.
Ułożyć na blasze papier do pieczenia, a na nim koftę. Nagrzać piekarnik do 250stopni i wstawić mięso na ok. 15 minut. ( można krócej zależne od gustu - stopień wysmażenia)
SOS:
poszatkować cebulę i wrzucić do rondla na wcześniej rozpuszczonym maśle. Po 2 minutach dodać pół łyżeczki tymianku i grzyby (ja miałam wcześniej ugotowane i zamrożone, więc dusiłam, aż do rozmrożenia). Wlać do szklanki 2 łyżki śmietany 36% , 2 łyżki śmietany 18% i wody tak by szklanka była pełna. Wymieszać porządnie i dodać do grzybów. Dusić ok. 15 minut dodając w między czasie przyprawy tzn: kostkę bulionową i pieprz.
W garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucać partiami nasze gnocchi i po 3-4 minutach wyjmować łyżką cedzakową.
PODANIE:
Nałożyć na talerz gnocchi, ułożyć koftę i polać sosem wedle gustu. Można posypać tymiankiem (najlepiej świeżym - niestety ja nie miałam).
SMACZNEGO!!
Źródło:http://gotujstart.bloog.pl/id,338297133,title,Kofta-Gnocchi,index.html