Wykonanie
Porcja na dwie osobySkładniki:- 250g.
mięsa mielonego ( wieprzowo - wołowego)- pół
cebuli białej i czerwonej- patyczki do szaszłyków-
oliwa- 3 duże
ziemniaki-
mąka ok. 2 łyżki-
grzyby leśne (mieszane)- łyżka
masła-
śmietana 36% i 18%-
jajko- 1/4 kostki bulionowej- łyżeczka
musztardy francuskiejWykonanie:Przyprawić
mięso papryką,
musztardą,
pieprzem,
solą i
chilli. Odstawić na ok. 1h do lodówki.W tym czasie ugotować
ziemniaki w mundurkach i w całości. Gdy zmiękną odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Przecisnąć przez praskę i do jeszcze ciepłych dodać
mąkę jajko i
sól. Zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy ok 1cm, podzielić na części (2cm). Każdy z osobna ukształtować widelcem (wtopić, by powstały charakterystyczne dla gnocchi wzorki). Odstawić na 15 minut.Patyczki do szaszłyków włożyć na 15 minut do
wody (po to by się nie paliły przy pieczeniu). Podzielić
mięso na 4 kawałki. Z każdego uformować wałek i nadziać na patyki. Kroplą
oliwy natrzeć każdy kawałek
mięsa.Ułożyć na blasze papier do pieczenia, a na nim koftę. Nagrzać piekarnik do 250stopni i wstawić
mięso na ok. 15 minut. ( można krócej zależne od gustu - stopień wysmażenia)SOS:poszatkować
cebulę i wrzucić do rondla na wcześniej rozpuszczonym
maśle. Po 2 minutach dodać pół łyżeczki
tymianku i
grzyby (ja miałam wcześniej ugotowane i zamrożone, więc dusiłam, aż do rozmrożenia). Wlać do szklanki 2 łyżki
śmietany 36% , 2 łyżki
śmietany 18% i
wody tak by szklanka była pełna. Wymieszać porządnie i dodać do
grzybów. Dusić ok. 15 minut dodając w
między czasie
przyprawy tzn: kostkę
bulionową i
pieprz.W garnku zagotować osoloną
wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucać partiami nasze gnocchi i po 3-4 minutach wyjmować łyżką cedzakową.PODANIE:Nałożyć na talerz gnocchi, ułożyć koftę i polać sosem wedle gustu. Można posypać
tymiankiem (najlepiej świeżym - niestety ja nie miałam).SMACZNEGO!!