Wykonanie
By MagicPot, 30 października 2015Kopytka ziemniaczane nadziewane
mięsem czyli tzw. byliny to super pomysł na połączenie
mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane
mięsem mielonym polałam słodkim sosem
marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, z sosem ciepłym i zimnym.8
ziemniaków średniej wielkości1 szklanka
mąki2
jajkaokoło 250 g
mięsa mielonego1 mała
cebula1 łyżka
śmietanyoliwa do podsmażania
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
imbir,
kardamon,
kurmumaObrane i pokrojnone w dużą kostkę
ziemniaki zalałam wrzątkiem i ugotowałam z odrobiną
soli. Po ugotowaniu utłukłam na gładką masę – jeżeli macie maszynkę do mielenia to przepuście je przez maszynkę. Następnie dodałam szklankę
mąki i jedno
jajko, posoliłam i wyrobiłam ciasto rękoma – zanim przystapicie do wyrabniania ciasta wysmarujcie sobie ręce
olejem a ciasto nie będzie się przyklejać. Stolnicę gdzie wyrabiałam ciasto obsypałam
mąką by ciasto się nie przyklejało.
Mięso mielone obsmażyłam na odrobinie
oliwie, dodałam posiekaną drobno
cebulą i zmiksowałam blenderem. Następnie dodałam jedno
jajko i łyżkę
śmietany oraz
sól i
pieprz czarny świeżo mielony,
imbir,
kardamon,
kurkumę i dokładnie wszystko wymieszałam.Z przygotowanego ciasta na kopytka uformowałam większe i grube na pół centymetra placki do których nakładałam po jednej łyżce farszu i formułowałam owalne kule zlepiając brzegi.Na patelni rozgrzałam
oliwę i obsmażałam kopytka ziemniaczane z obu stron. Gotowe kopytka ziemniaczane nadziewane
mięsem przekładałam do dużego naczynia. Kopytek starczyło na obiad dla
trzech dorosłych i dwójkę dzieci.Smacznego!Polecam przepis na słodki sos
marchewkowy:Polecam przepisy na inne dania obiadowe: