ßßß Cookit - przepis na Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem

Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 października 2015
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to super pomysł na połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, z sosem ciepłym i zimnym.
8 ziemniaków średniej wielkości
1 szklanka mąki
2 jajka
około 250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1 łyżka śmietany
oliwa do podsmażania
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, imbir, kardamon, kurmuma
Obrane i pokrojnone w dużą kostkę ziemniaki zalałam wrzątkiem i ugotowałam z odrobiną soli. Po ugotowaniu utłukłam na gładką masę – jeżeli macie maszynkę do mielenia to przepuście je przez maszynkę. Następnie dodałam szklankę mąki i jedno jajko, posoliłam i wyrobiłam ciasto rękoma – zanim przystapicie do wyrabniania ciasta wysmarujcie sobie ręce olejem a ciasto nie będzie się przyklejać. Stolnicę gdzie wyrabiałam ciasto obsypałam mąką by ciasto się nie przyklejało.
Mięso mielone obsmażyłam na odrobinie oliwie, dodałam posiekaną drobno cebulą i zmiksowałam blenderem. Następnie dodałam jedno jajko i łyżkę śmietany oraz sól i pieprz czarny świeżo mielony, imbir, kardamon, kurkumę i dokładnie wszystko wymieszałam.
Z przygotowanego ciasta na kopytka uformowałam większe i grube na pół centymetra placki do których nakładałam po jednej łyżce farszu i formułowałam owalne kule zlepiając brzegi.
Na patelni rozgrzałam oliwę i obsmażałam kopytka ziemniaczane z obu stron. Gotowe kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem przekładałam do dużego naczynia. Kopytek starczyło na obiad dla trzech dorosłych i dwójkę dzieci.
Smacznego!
Polecam przepis na słodki sos marchewkowy:
Polecam przepisy na inne dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/10/30/kopytka-ziemniaczane-nadziewane-miesem