Wykonanie
By MagicPot, 22 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Wersji placków ziemniaczanych jest zapewne tyle ile wersji na super sernik. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję na sernik jak i na placki ziemniaczane. Nazwałam je tradycyjne, gdyż w moja mama zawsze przygotowywała według tego samego przepisu i dla mnie są tradycją. Jeżeli nie macie swoich tradycyjnych placków ziemniaczanych proponuję przetestowanie mojej wersji tradycyjnych placków ziemniaczanych.Z podanych poniżej ilości składników przygotujecie typową przekąskę dla
trzech, czterech osób – tak więc jest to idealna ilość na przetestowanie tej wersji plackó ziemniaczanych.Moja mama zawsze ścierała
ziemniaki na tarce o ostrych oczkach i zawsze miała poranione palce. Gdy ja po raz pierwszy ścierałam
ziemniaki zrobiłam to na tarce o dużych oczkach, ale też raz zrobiłam to na tarce o małych oczkach – obecnie wykorzystuję do tego blender.Placki ziemniaczane te zawsze podaję albo opsypane
białym cukrem lub też posmarowane zwykłym
majonezem albo dipem:1kg
ziemniakówdwie mniejsze
cebuledwa
jajkadwie łyżki
mąkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy dokładnie umyć
ziemniaki a następnie obieramy ze skórki.Następnie należy
ziemniaki zetrzec na tarce – ja wykorzystujędo tego blender,
ziemniaki kroję na przypadkową mniejszą kostę, wrzucam do miski i wszystko miksuję blenderem.Następnie należy odsączyć
wodę z
ziemniaków – najlepiej jest wyciskać
wodę przekłądając masę ziemniaczaną do drugiej miski.
Cebulkę zawsze drobno siekam i dorzucam do startych
ziemniaków.Następnie dorzucam
jajka,
mąkę i
przyprawy:
sól i
pieprz czarny świżo mielony i wszystko dokładnie mieszam aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek z
mąką. Jeżeli ciasto będzie żadka to możecie dodać więcej
mąki – ale
róbcie to po jednej łyżce, by ciasto nie było za gęste.Na patelni rozgrzewamy
olej do smażenia i następnie dużą łyżką nakłądamy ciasto na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.Smacznego!Polecam inne przepisy na przystawki: