Wykonanie
Muffiny, to bardzo popularne babeczki.American muffis - to raczej słodkie wypieki.Angielskie muffiny - przeważnie wytrawne.Ogólnie, "te" i "tamte", są łatwe do wykonania i co najważniejsze można z nimi spokojnie eksperymentować. Pieczemy pikantne, słodkie, słone, kwaśne i ostre. Chętnie je serwujemy jako dodatek do
herbaty i
kawy, jak i wytrawne przystawki.Podaję przepis podstawowy, który dostosujemy do swoich apetytów i potrzeb.Muffiny słodkie-do ciasta dodajemy
bakalie,
owoce,
kakao,
czekoladę czy ugotowany
budyń.Muffiny wytrawne-do ciasta dodajemy
sery pleśniowe,
fetę,
pomidory suszone,
oliwki,
zioła,
szynkę,
sardynki.Wykorzystajmy swoją wyobraźnię i smak, bo bez tego nie ma dobrej i ciekawej kuchni.2 szkl.
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru na słodkie, 1-na wytrawneszczypta
soli-na słodkie, ½ łyżeczki na wytrawne1
jajko1 szklanka
mleka½ szklanki
oliwyaromatWymieszać przesianą
mąkę,
cukier, proszek,
sól.Zmiksować
mleko,
jajko,
oliwę, aromat i wlać do
mąki. Mieszamy wszystko tak, aby masa była zwilżona, ale nie była jednolita, im więcej grudek tym lepiej.Teraz możemy dodać ....czyli, to co chcemy. Nakładamy ciasta do ¾ wysokości foremek. Pieczemy w temp.200stop..około 15-20min.Bardzo dobre są muffiny z masą budyniową, wtedy nakładamy do foremki ciasta na 1 cm wysokości, następnie łyżkę budyniu i przykrywamy
ciastem.Życzę smacznego eksperymentowania!