ßßß

Muffiny, to bardzo popularne babeczki.American muffis - to raczej słodkie wypieki.Angielskie muffiny - przeważnie wytrawne.Ogólnie, "te" i "tamte", są łatwe do wykonania i co najważniejsze można z nimi spokojnie eksperymentować. Pieczemy pikantne, słodkie, słone, kwaśne i ostre. Chętnie je serwujemy jako dodatek do herbaty i kawy, jak i wytrawne przystawki.Podaję przepis podstawowy, który dostosujemy do swoich apetytów i potrzeb.Muffiny słodkie-do ciasta dodajemy bakalie, owoce, kakao, czekoladę czy ugotowany budyń.Muffiny wytrawne-do ciasta dodajemy sery pleśniowe, fetę, pomidory suszone, oliwki, zioła, szynkę, sardynki.Wykorzystajmy swoją wyobraźnię i smak, bo bez tego nie ma dobrej i ciekawej kuchni.2 szkl. mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru na słodkie, 1-na wytrawneszczypta soli-na słodkie, ½ łyżeczki na wytrawne1 jajko1 szklanka mleka½ szklanki oliwyaromatWymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek, sól.Zmiksować mleko, jajko, oliwę, aromat i wlać do mąki. Mieszamy wszystko tak, aby masa była zwilżona, ale nie była jednolita, im więcej grudek tym lepiej.Teraz możemy dodać ....czyli, to co chcemy. Nakładamy ciasta do ¾ wysokości foremek. Pieczemy w temp.200stop..około 15-20min.Bardzo dobre są muffiny z masą budyniową, wtedy nakładamy do foremki ciasta na 1 cm wysokości, następnie łyżkę budyniu i przykrywamy ciastem.Życzę smacznego eksperymentowania!