ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe, czekoladowo-bananowe i bananowe

Muffiny czekoladowe, czekoladowo-bananowe i bananowe

nazwa

Wykonanie

Doktoryzowałam się ostatnio nad różnicą między muffinami a babeczkami. Oprócz oczywistej - czyli dekoracyjnej okazuje się, że muffiny robi się zupełnie inaczej. Podstawową zasadą są składniki i to, że suche mieszamy razem a mokre razem i dopiero na samym końcu łączymy je ze sobą. Mieszamy za pomocą łyżki lub ręki, niedbale tak, żeby składniki się połączyły ale masa nie była zbita.
Składniki podstawowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
W opcji bananowej do składników mokrych dodaje banana i miksuje go razem z jajkami i mlekiem na papkę. W opcji czekoladowej rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej z masłem i miksuje ją z jajkami i mlekiem. Kiedy łącze suche składniki z mokrymi robię to łyżką tak, aby masa była jak najmniej jednolita i napowietrzona. Z części ciasta robię muffiny bananowe, z części czekoladowe a w ostatnim przypadku łącze oba ciasta wlewając do mojej silikonowej formy najpierw najpierw czekoladowe a potem bananowe.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/01/muffiny-czekoladowe-czekoladowo.html