ßßß
Doktoryzowałam się ostatnio nad różnicą między muffinami a babeczkami. Oprócz oczywistej - czyli dekoracyjnej okazuje się, że muffiny robi się zupełnie inaczej. Podstawową zasadą są składniki i to, że suche mieszamy razem a mokre razem i dopiero na samym końcu łączymy je ze sobą. Mieszamy za pomocą łyżki lub ręki, niedbale tak, żeby składniki się połączyły ale masa nie była zbita.Składniki podstawowe:- 1,5 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- szczypta soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- 1/2 szklanki oliwy z oliwek- 2 jajka- 1/2 szklanki mlekaW opcji bananowej do składników mokrych dodaje banana i miksuje go razem z jajkami i mlekiem na papkę. W opcji czekoladowej rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej z masłem i miksuje ją z jajkami i mlekiem. Kiedy łącze suche składniki z mokrymi robię to łyżką tak, aby masa była jak najmniej jednolita i napowietrzona. Z części ciasta robię muffiny bananowe, z części czekoladowe a w ostatnim przypadku łącze oba ciasta wlewając do mojej silikonowej formy najpierw najpierw czekoladowe a potem bananowe.