Wykonanie
Doktoryzowałam się ostatnio nad różnicą
między muffinami a babeczkami. Oprócz oczywistej - czyli dekoracyjnej okazuje się, że muffiny robi się zupełnie inaczej. Podstawową zasadą są składniki i to, że suche mieszamy razem a mokre razem i dopiero na samym końcu łączymy je ze sobą. Mieszamy za pomocą łyżki lub ręki, niedbale tak, żeby składniki się połączyły ale masa nie była zbita.Składniki podstawowe:- 1,5 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- szczypta
soli- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/2 szklanki
oliwy z oliwek- 2
jajka- 1/2 szklanki
mlekaW opcji bananowej do składników mokrych dodaje
banana i miksuje go razem z
jajkami i
mlekiem na papkę. W opcji czekoladowej rozpuszczam
czekoladę w kąpieli
wodnej z
masłem i miksuje ją z
jajkami i
mlekiem. Kiedy łącze suche składniki z mokrymi robię to łyżką tak, aby masa była jak najmniej jednolita i napowietrzona. Z części ciasta robię muffiny
bananowe, z części
czekoladowe a w ostatnim przypadku łącze oba ciasta wlewając do mojej silikonowej formy najpierw najpierw
czekoladowe a
potem bananowe.