Wykonanie


Jest on najbardziej lubianym
tortem w mojej rodzinie.
Biszkopt, tym razem upiekłem wg przepisu Rafała Mroza. Upiekł się pięknie, a sposób niecodzienny.5 jaj¾ szkl.
cukru¾ szkl.
mąki pszennej 450¼ szkl.
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i schłodzić razem z miską w lodówce.Ubić ze szczyptą
soli na gładką, sztywną masę, dodać
cukier i ubijać aż się rozpuści.Utrzeć
żółtka i połączyć delikatnie z
białkami.
Mąki przesiać 2-3
razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy
biszkopt jest suchy.Teraz niespodzianka! Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z
ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2
razy.
Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min. przy uchylonych drzwiczkach.Następnego dnia przekroić
biszkopt na 3 plastry , nasączyć
sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie
migdałowym krokantem. Przepis na krokant podałem już wcześniej.Krem
maślany.2 kostki
masła2
żółtka2
jajka1 szklanka
cukrusok z 1
cytryny1 puszka
ananasówŻółtka z
cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę
cukrową . Na końcu ucierania dodać
sok z cytryny.Nasączone plastry
biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki
ananasem.Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na
biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.Generalnie
biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy,
śmietana czy
dżem. Wierzch można posypać
bakaliami, polać
czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi
owocami. Możemy
biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe
ciastka tortowe.