ßßß

Jest on najbardziej lubianym tortem w mojej rodzinie.Biszkopt, tym razem upiekłem wg przepisu Rafała Mroza. Upiekł się pięknie, a sposób niecodzienny.5 jaj¾ szkl. cukru¾ szkl. mąki pszennej 450¼ szkl. mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek i schłodzić razem z miską w lodówce.Ubić ze szczyptą soli na gładką, sztywną masę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.Utrzeć żółtka i połączyć delikatnie z białkami.Mąki przesiać 2-3 razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy.Teraz niespodzianka! Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2 razy. Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min. przy uchylonych drzwiczkach.Następnego dnia przekroić biszkopt na 3 plastry , nasączyć sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie migdałowym krokantem. Przepis na krokant podałem już wcześniej.Krem maślany.2 kostki masła2 żółtka2 jajka1 szklanka cukrusok z 1 cytryny1 puszka ananasówŻółtka z cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę cukrową . Na końcu ucierania dodać sok z cytryny.Nasączone plastry biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki ananasem.Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.Generalnie biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy, śmietana czy dżem. Wierzch można posypać bakaliami, polać czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi owocami. Możemy biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe ciastka tortowe.