ßßß
Sporo osób tęskni za gorącym, pachnącym chlebem czy bułeczkami bez polepszaczy i konserwantów. Jaki chleb wybrać, to sprawa indywidualna. Jedni wolą małe bułeczki ,inni chleb razowy, jeszcze inni wieloziarnisty.
Kilka przepisów już zamieściłem. Dzisiaj podróżuję do Turcji. Chlebek turecki sam w sobie jest atrakcyjny, a z dodatkiem dżemu czy miodu smakuje przewybornie.0,5 kg mąki pszennej5 dag drożdży4 łyżki cukru4 łyżki kakao370 ml mleka5 dag masła5 dag czekoladygarść rodzynekgarść orzechów włoskich i laskowychjajko do posmarowania2 łyżki płatków migdałowychZrobić rozczyn - drożdże, cukier, szklanka letniego mleka,3 łyżki mąki-odstawić do wyrośnięcia.Dodać przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli oraz resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto.Stopić masło z czekoladą i przestudzone wlać do ciasta. Wyrobić, dodać namoczone i odsączone rodzynki oraz orzechy,zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić je na 4 części i uformować chlebki.Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do wyrośnięcia.Piec w temp.180 stop., 40-45 min.