Wykonanie
Truskawki wyhodowano w XVIII w.we Francji zupełnie przypadkowo. W jednym z ogrodów w okolicach Brestu posadzono bezsmakowe
poziomki chilijskie i słodkie
poziomki wirginijskie. Bliskie sąsiedztwo zaowocowało powstaniem właśnie
truskawki ,od której to zaczyna się lato i szaleństwo kulinarne.Najromantyczniejsze ze wszystkich
owoców. Czekamy na nie z utęsknieniem przez cały rok. Nasze polskie
truskawki są apetycznie czerwone, na zewnątrz i w środku, cudownie pachnące rozpływają się w ustach.
Truskawki to małe niewinne kusicielki. Duet
truskawki i
szampan to najbardziej uwodzicielskie połączenie na świecie. Można się nimi objadać bez obawy o linię.100g
truskawek to tylko 30 kalorii. Sytuacja się zmienia diametralnie, jeżeli dołożymy 100g
śmietany.
Truskawki myjemy z szypułkami,
woda odbiera im smak. W domu trzymajmy je w lodówce i myjmy dopiero przed jedzeniem. Kupujmy pachnące i błyszczące. Te, które za długo leżą na straganach są matowe.Szybkie ciasto z
truskawkamiSkładniki:1 szklanka
cukru4
jajka1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka proszku
aromat cytrynowy50 dag
truskawek250 g
śmietanki do ubicia
cukier waniliowyJajka ubić z
cukrem. Dodać
mąkę z proszkiem. Dodać
aromat cytrynowyTruskawki przekroić na połówki i wmieszać do ciasta.Wlać do wysmarowanej
masłem formy.Piec w temp 180 stop. około 40 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Ubić
śmietanę (z
cukrem lub bez) nałożyć na zimne ciasto, a na górę te małe kusicielki.