Wykonanie
1
pomidor, 3 plastry
wędzonego bekonu,
sałata mix, kilka
oliwek czarnych, 1 łyżeczka
kaparów, dziki i
biały ryż,
soczewica. kilka
pieczarek, 1 mała
cebula, 2 łyżki
śmietany,
bulion,
sos winegret,
pieprz.
Soczewicę namoczyć na 30 minut, następnie gotować też około 30 minut. Dziki i
biały ryż ( mieszanka) trzeba gotować około 50 minut.
Cebulę pokroić w kostkę,
pieczarki w talarki. Podsmażyć
cebulę, dodać
pieczarki, podlać
bulionem a następnie dodać
śmietanę. Zredukować i połączyć z
ryżem i
soczewica. Farszem tym, napełnić wydrążone
pomidory.
Pomidory zapiec w piekarniku.
Sałaty mix rozłożyć na talerzu, dodać
oliwki i
kapary. Skropić sosem vinegre. Plastry
bekonu grillować na patelni, położyć gorące na sałacie. Obok zapieczony
pomidor.PS. Cziki – Miki wzięło się z czasów, kiedy pracowałem na statkach. Moja znajomość terminów gastronomicznych w
języku angielskim była ograniczona i czasami jak miałem tłumaczyć stewardowi, co akurat robię, to mówiłem cziki-miki. Opowiedziałem tą historie mojemu bossowi i teraz jak chce zjeść coś innego, czego nie mamy w karcie, to
mówi do mnie, zrób jakieś cziki – miki. Dzisiaj połączyłem
ryż z
soczewicą i
pieczarkami i wyszło bardzo dobre danie.