ßßß
Czasami kupujemy piersi z kurczaka i zastanawiamy się co można zrobić z tz. ”polędwiczek ”które znajdują się przy filecie. Moja propozycja, to chruściki z drobiu.Receptura na 1 osobę:180 g . polędwiczki z piersi kurczaka50 g mąka1 jajko100 g bułka tartaSól, pieprz, przyprawa do kurczakaPolędwiczki kroimy wzdłuż na połowę, doprawiamy, panierujemy i smażymy najlepiej we frytkownicy. Bardzo dobrze też smakują obtoczone zamiast w tartej bułce, w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. ( Płatki wsypujemy do plastikowego worka i kilka razy wałkujemy). Bardzo dobry do chruścików jest sos czosnkowy. Podam mój przepis na sos czosnkowy.
1 główka przeciśniętego przez praskę czosnku25 dkg. majonezu Winiary20 dkg. śmietana kwaśna 18%½ łyżeczki dobrego curry1 łyżeczka posiekanego koperkuSok z ½ pomarańczySól, odrobina białego pieprzu, odrobina cukruNajlepiej wszystkie składniki wymieszać w malakserze.