ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana ambrozja

Ziemniaczana ambrozja

nazwa

Wykonanie

kg ziemniaków
jajko
bułka tarta
koperek
mąka krupczatka
sól, pieprz
sos koperkowy:
jogurt grecki naturalny
koperek
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, cukier
Gotujemy ziemniaki, a w tym czasie możemy przygotować sos. Kroimy czosnek i zasypujemy łyżeczką cukru. Kiedy czosnek puści sok dodajemy koperek, szczypiorek, jogurt grecki, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, żeby składniki dobrze się połączyły.
Gotowe ziemniaki miksujemy, dodajemy posiekany koperek, dwie szklanki mąki, jedno jajko, pieprz i mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Formujemy kotlety obtaczamy, w jajku i bułce tartej, smażymy. Kotlety w połączeniu z gotowanym brokułem i sosem koperkowym smakują wybornie. Są również bardzo sycącym daniem.
Do wody w której gotujemy brokuła możemy dodać kilka kropli octu, dzięki temu pozbędziemy się wszelkie go zamieszkującego w różyczkach robactwa.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/01/ziemniaczana-ambrozja.html