Wykonanie
kg
ziemniakówjajkobułka tartakoperekmąka krupczatka
sól,
pieprzsos
koperkowy:
jogurt grecki naturalny
koperek2 ząbki
czosnkuszczypioreksól,
cukierGotujemy
ziemniaki, a w tym czasie możemy przygotować sos. Kroimy
czosnek i zasypujemy łyżeczką
cukru. Kiedy
czosnek puści sok dodajemy
koperek,
szczypiorek,
jogurt grecki, przyprawiamy
solą i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, żeby składniki dobrze się połączyły.Gotowe
ziemniaki miksujemy, dodajemy posiekany
koperek, dwie szklanki
mąki, jedno
jajko,
pieprz i mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Formujemy kotlety obtaczamy, w
jajku i
bułce tartej, smażymy. Kotlety w połączeniu z gotowanym
brokułem i sosem
koperkowym smakują wybornie. Są również bardzo sycącym daniem.Do
wody w której gotujemy
brokuła możemy dodać kilka kropli
octu, dzięki temu pozbędziemy się wszelkie go zamieszkującego w różyczkach robactwa.