Wykonanie

Oryginalna grecka zupa cytrynowa, na pewno ma bardziej wysublimowany smak, ale jest dużo bardziej pracochłonna. Gotuje się ją na prawdziwej kurze, no i ma trochę mniej kwaśny smak. Nasza zupa jest równie dobra i mam nadzieję będzie wszystkim smakowała.Składniki na 4 osoby:1,5 litra
wody2
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego3- 4 kostki rosołu z drobiu4 pojedyncze
piersi z kurczaka pokrojone paski4
łodygi selera naciowego pokrojonego w cieniutkie paseczki200 ml .
śmietany kwaśnej 18%4
cytryny5
żółtek2 łyżki
masła,
olej do smażenia, odrobinę
sałaty lodowej, ugotowany
ryż, świeżo zmielony
biały pieprz, odrobinę
kurkumy, 2 plasterki
cytrynySposób przygotowania:Do garnka z zimną
wodą wkładamy pokrojone w paski
piersi kurczaka,
ziele angielskie,
listki laurowe i powoli gotujemy .Dodajemy kostki rosołu z drobiu. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
masło i szklimy pokrojony w cieniutkie paski
seler naciowy. Po 15 minutach od zagotowania naszego
bulionu dodajemy do niego
seler naciowy. Gotujemy jeszcze 5 minut. W czasie gdy nasz
bulion się gotuje, ścieramy na tarce o najmniejszych otworach
skórkę z cytryn. ( Oczywiście
cytryny należy przed tą czynnością sparzyć gorącą
wodą, a
potem osuszyć).Wyciskamy
sok z cytryn. Do miski w której mamy
żółtka dodajemy startą
skórkę z cytryny i mieszając trzepaczką dodajemy sok, a następnie
śmietanę, odrobinę
kurkumy ( będzie ładny żółty kolor) i cały czas mieszając 2-3 łyżki gorącego
bulionu. Następnie wszystko to wlewamy do garnka z gotującym się
bulionem. Mieszamy i w tym momencie kończymy gotowanie. Po dodaniu
żółtek i
śmietany już nie gotujemy, dodajemy do smaku
pieprz. Do miseczek wkładamy gorący ugotowany
ryż i zalewamy naszą zupą. Zupę posypujemy odrobiną pokrojonej w paski
sałaty lodowej i kładziemy po pół plasterka
cytryny .Zapomniałem dodać – w miarę możliwości staramy się z naszej zupy przed podaniem, usunąć
listki laurowe i ziarna
ziela angielskiego. Staramy się również żeby do zupy nie dostały się pestki z
cytryny, ponieważ będzie gorzka. Ja dodaję również szczyptę
cukru do smaku.