ßßß


Składniki biszkoptu:8 jajek1,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy2 łyżki oliwyszczypta soli1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubić z solą, a następnie utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka oraz olej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 21x32 i upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.Masa limonkowa:40 dag masła1 szklanka cukru4 jajkaskórka otarta z 3 limoneksok z limonek1 kieliszek spirytusufilety z limonki do dekoracjiWykonanie:Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.Poncz:½ szklanki limoncello1 kieliszek spirytusuWykonanie:Biszkopty naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na biszkoptach rozłożyć połowę masy, wyrównać. Z pierwszego blatu ciasta odciąć 15 cm pasek ( on będzie stanowił podstawę, natomiast pozostały 6 cm będzie na samej górze). Drugi biszkopt przeciąć na dwa paski 13 i 9 cm. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.Smacznego!