ßßß Cookit - przepis na Piramida limonkowa

Piramida limonkowa

nazwa

Wykonanie

Ponieważ dostałam zbyt dużą ilość limonek postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz. Lekkie, orzeźwiające po prostu pyszne.
Składniki biszkoptu:
8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z solą, a następnie utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka oraz olej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 21x32 i upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa limonkowa:
40 dag masła
1 szklanka cukru
4 jajka
skórka otarta z 3 limonek
sok z limonek
1 kieliszek spirytusu
filety z limonki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.
Poncz:
½ szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Biszkopty naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na biszkoptach rozłożyć połowę masy, wyrównać. Z pierwszego blatu ciasta odciąć 15 cm pasek ( on będzie stanowił podstawę, natomiast pozostały 6 cm będzie na samej górze). Drugi biszkopt przeciąć na dwa paski 13 i 9 cm. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2014/05/piramida-limonkowa.html