Wykonanie
Ponieważ dostałam zbyt dużą ilość
limonek postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz. Lekkie, orzeźwiające po prostu pyszne.



Składniki
biszkoptu:8
jajek1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
oliwyszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić z
solą, a następnie utrwalić
cukrem. Nie przerywając ubijania dodać
żółtka oraz
olej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 21x32 i upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.Masa limonkowa:40 dag
masła1 szklanka
cukru4
jajkaskórka otarta z 3
limoneksok z
limonek1 kieliszek
spirytusufilety z
limonki do dekoracjiWykonanie:
Jajka z
cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli
wodnej, dodać skórkę otartą z
limonek i
limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne
jajka. Gdy masy się połączą, dolać
spirytus.Poncz:½ szklanki limoncello1 kieliszek
spirytusuWykonanie:
Biszkopty naponoczować
likierem cytrynowym ze
spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać
herbatę z
cukrem i
sokiem z cytryny). Na biszkoptach rozłożyć połowę masy, wyrównać. Z pierwszego blatu ciasta odciąć 15 cm pasek ( on będzie stanowił podstawę, natomiast pozostały 6 cm będzie na samej górze). Drugi
biszkopt przeciąć na dwa paski 13 i 9 cm. Złożyć piramidę - na najszerszym
pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z
limonki.Smacznego!