Wykonanie
Przepis na ten pyszny sernik znalazłam w gazetce Ciasta na stół, który przysłała pani Izabella Prajzler, zmodyfikowałam go według własnego upodobania i wyszedł jeszcze pyszniejszy niż w oryginale.




Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru15 dag
margaryny2
żółtka3 łyżek kwaśnej
śmietany1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i na godzinę wstawiamy je do lodówki. Następnie rozkładamy ciasto na dużej blasze.Masa serowa:60 dag
zmielonego sera50 dag
serka mascarpone4
jajka2
białka3/4 kostki
margaryny2 budynie
wanilioweszklanka
cukrukieliszek
likieru jajecznegoWykonanie:
Margarynę ucieramy z
cukrem na puch. Następnie ciągle ubijając, dodajemy po jednym
żółtku i łyżce
sera. Dodajemy budynie w proszku
serek mascarpone oraz
likier. Na koniec ubijamy
białka i delikatnie łączymy z masą. Tak przygotowaną masę
serową wylewamy na ciasto. Pieczemy ok. 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, nie wyjmując go z blachy.Ptasie mleczko:szklanka
mlekaszklanka
cukru4 łyżeczki
żelatyny4
jajkakostka
margarynyopakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
kakaotabliczka
czekoladyWykonanie:
Żelatynę namaczamy w zimnym
mleku, a gdy napęcznieje wsypujemy
cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie
margarynę ucieramy na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym
żółtku oraz
kakao, wlewamy wystudzone
mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z
białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ptasie mleczko wylewamy na dobrze wystudzone ciasto, posypujemy startą
czekoladą i na minimum 2 godzinki wstawiamy do lodówki.Smacznego!