ßßß



Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka cukru15 dag margaryny2 żółtka3 łyżek kwaśnej śmietany1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i na godzinę wstawiamy je do lodówki. Następnie rozkładamy ciasto na dużej blasze.Masa serowa:60 dag zmielonego sera50 dag serka mascarpone4 jajka2 białka3/4 kostki margaryny2 budynie wanilioweszklanka cukrukieliszek likieru jajecznegoWykonanie:Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Następnie ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera. Dodajemy budynie w proszku serek mascarpone oraz likier. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto. Pieczemy ok. 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, nie wyjmując go z blachy.Ptasie mleczko:szklanka mlekaszklanka cukru4 łyżeczki żelatyny4 jajkakostka margarynyopakowanie cukru waniliowego1 łyżka kakaotabliczka czekoladyWykonanie:Żelatynę namaczamy w zimnym mleku, a gdy napęcznieje wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie margarynę ucieramy na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku oraz kakao, wlewamy wystudzone mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ptasie mleczko wylewamy na dobrze wystudzone ciasto, posypujemy startą czekoladą i na minimum 2 godzinki wstawiamy do lodówki.Smacznego!