Wykonanie
Ten tort robiłam już jakiś czas temu na urodziny teścia. Bawiłam się wtedy kolorowym kremem testując różne końcówki do dekoracji. Na początku była inna koncepcja, ale za dużo kremu mi zostało i
pokryłam całą górę i wetknęłam opłatkowe stokrotki.


Ciasto ciemne:8 jaj1 szklanka
cukru15 dag
mąki pszennej1/2 po.
cukru waniliowego2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Ciasto wykonać jak na
biszkopt, a następnie upiec.Wkładka do
tortu:20 dag grubo posiekanych
orzechów włoskich6
białek30 dag
kokosu1 szklanka
cukru2 płaskie łyżki
miodu10 dag
rodzynekWykonanie:
Białka ubić, utrwalić
cukrem, dodać
miód i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec 1 godz. w 180 st.CKrem:6
żółtek1 szklanka
cukru2 szklanki
mleka2 kostki
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagotować 1,5 szklanki
mleka. W pozostawionej reszcie
mleka rozmieszać
żółtka,
cukier oraz
mąkę i wlać na gotujące się
mleko. Wystudzić, a następnie utrzeć z
masłem.Część kremu odłożyć do dekoracji a resztę podzielić na dwie części, do jedne dodać:
kakao i
czekoladę pokrojoną w kostkę, a do drugiej smażone
wiśnie lub inne
owoce.Ciasto ciemne przekroić na dwa blaty wyłożyć jedną część masy, przyłożyć wkładką
kokosowo-
orzechową, wyłożyć drugą część masy i przykryć
ciastem ciemnym. Udekorować według uznania. Ja pozostawiony krem zabarwiłam na niebiesko, a boki
pokryłam żółtym kokosem.