ßßß
3 goździki1 listek laurowy1 łyżeczka gorczycySery:100 g Gruyère100 g cheddara85 g parmezanuSkładniki na dodatek do beszamelu6 jajek1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka sosu worcester1 łyżeczka musztardypół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz* Sery można zamienić, ale ważne jest to aby miały wyraziste smaki bo inaczej suflet będzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy.Przygotowanie:Najpierw beszamel:Mąkę dokładnie zagnieść z masłem na beurre manié. Schłodzić szybko w zamrażalniku.Cebulę posiekać, przyprawy rozgnieść grubo w moździerzu(ja nie posiadam moździeża więc rozdrobniłam je tłuczniem do ziemniaków). Mleko wlać do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i powoli, często mieszając gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż przyprawy uwolnią zapach. Przecedzić mleko do dużego rondla, odciskając dokładnie przyprawy, aby do mleka przeszło jak najwięcej ich smaku. Zostawić na kilka minut do przestudzenia.Przestudzić kilka minut, wmiksować żółtka i grubo starte sery. Dodać worcester i musztardę. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić. Dodać świeżo mielony pieprz.Taki sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce. Przed użyciem koniecznie doprowadzić do temperatury pokojowej.Nastawić piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).Dokładnie wysmarować foremki masłem i wstawić do lodówki.( Ja etap wstawiania foremek do lodówki opuściłam)Białka ubić z sokiem z cytryny na dość sztywną pianę( suflet urośnie najlepiej na takiej jeszcze trochę miękkiej).Wmieszać delikatnie, łyżką, pianę do sosu serowego. Najpierw dwie łyżki, żeby go rozluźnić, a potem stopniowo, szybko i delikatnie, żeby nie zabić piany.Wyciągnąć foremki z lodówki, napełnić masą. Szybko wstawić do piekarnika.Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrumienienia. Podawać natychmiast.Mój suflet urósł tak wielki że do połowy wychodził z formy. Ale im większy tym lepszy i wyszedł mi za pierwszym podejściem. Zachęcam wszystkich do spróbowania, naprawdę warto.