ßßß Cookit - przepis na Sery:

Sery:

nazwa

Wykonanie

Witam, dzisiaj pragnę wam przedstawić suflet serowy wg przepisu Gordona Rasay'a. Jest z nim trochę pracy, ale uwierzcie mi na słowo póki nie spróbujecie, że naprawdę warto. Przepis zapożyczyłam z innego bloga .Tam został określony jako trudny, ale według mnie jeśli się jest dokładnym i śledzi przepis to nie jest znowu taki trudny, ale do początkujących osób nie polecam, jeśli z sufletami nie miały do czynienia.
Składniki na beszamel:( 9 porcji sufletu spokojnie z tych proporcji wychodzi przy wielkości foremek 6cm)
50 g mąki
50 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania foremek)
500 ml mleka
mała cebula
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
1 listek laurowy
1 łyżeczka gorczycy
Sery:
100 g Gruyère
100 g cheddara
85 g parmezanu
Składniki na dodatek do beszamelu
6 jajek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka sosu worcester
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz
* Sery można zamienić, ale ważne jest to aby miały wyraziste smaki bo inaczej suflet będzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy.
Przygotowanie:
Najpierw beszamel:
Mąkę dokładnie zagnieść z masłem na beurre manié. Schłodzić szybko w zamrażalniku.
Cebulę posiekać, przyprawy rozgnieść grubo w moździerzu(ja nie posiadam moździeża więc rozdrobniłam je tłuczniem do ziemniaków). Mleko wlać do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i powoli, często mieszając gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż przyprawy uwolnią zapach. Przecedzić mleko do dużego rondla, odciskając dokładnie przyprawy, aby do mleka przeszło jak najwięcej ich smaku. Zostawić na kilka minut do przestudzenia.
Przestudzić kilka minut, wmiksować żółtka i grubo starte sery. Dodać worcester i musztardę. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony i ewentualnie dosolić. Dodać świeżo mielony pieprz.
Taki sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać w lodówce. Przed użyciem koniecznie doprowadzić do temperatury pokojowej.
Nastawić piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).
Dokładnie wysmarować foremki masłem i wstawić do lodówki.( Ja etap wstawiania foremek do lodówki opuściłam)
Białka ubić z sokiem z cytryny na dość sztywną pianę( suflet urośnie najlepiej na takiej jeszcze trochę miękkiej).
Wmieszać delikatnie, łyżką, pianę do sosu serowego. Najpierw dwie łyżki, żeby go rozluźnić, a potem stopniowo, szybko i delikatnie, żeby nie zabić piany.
Wyciągnąć foremki z lodówki, napełnić masą. Szybko wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrumienienia. Podawać natychmiast.
Mój suflet urósł tak wielki że do połowy wychodził z formy. Ale im większy tym lepszy i wyszedł mi za pierwszym podejściem. Zachęcam wszystkich do spróbowania, naprawdę warto.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/04/152-klasyczny-suflet-serowy.html