600g piersi z kurczaka6-8 placków tortilli1-2 cebule1 łyżka oreganoPrzyprawa do gyrosa100 ml oliwy z oliweksól, pieprz400 ml gęstego jogurtu naturalnegopęczek koperkuząbek czosnkuogórek zielonypomidorWykonanie:Piersi myjemy i kroimy w cienkie paski3 łyżki oliwy, oregano, przyprawę do gyrosa,sól i pieprz mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy mięso mieszamyi odstawiamy na ok 2 h w chłodne miejsceCebulę siekamy w kostkęNa patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę aż się zeszkli.Zdejmujemy cebulę z patelni i na tą samą patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy aż uzyskamy złoty kolordo kurczaka dodajemy zeszkloną cebulę i smażymy jeszcze chwilkę na małym ogniu.Sos:Koperek i czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem.Dodajemy sól i pieprz do smaku i 2 łyżki oliwyz oliwek.Tak przygotowane mięso podajemy w podgrzanej tortilli z dodatkiem sosu oraz pokrojonymi w plastry ogórkami i pomidorami.Tortille można podgrzać w piekarniku, ale moim zdaniem to marnowanie energii bo piekarnik musi się nagrzać co zajmuje ok 15 minut a tortillę dajemy dosłownie na 2 minuty więc się nie opłaca.Ja tortillę podgrzewam na wielkiej rozgrzanej patelni. 1 minuta i gotowe.Smacznego!