ßßß Cookit - przepis na kotlety z kalafiora z dodatkami

kotlety z kalafiora z dodatkami

nazwa

Wykonanie

Oj, nie było ich u mnie z rok! Zapomniałam o nich na śmierć, a szkoda, bo bardzo je lubimy, nie są czasochłonne czy też szczególnie wymagające. Mała też się zajadała, tak, że fajnie...bo ziemniaki, które starannie kroiłam w kostkę nie wiodły prymu ;p
Aaaa, w ogóle. Te kotlety to niby z przypadku, ale głównie dzięki Beti, bo akurat zrobiła u siebie, dzięki czemu wszystkie w grupie zachwycamy się nimi;) A z przypadku, bo miałam małego kalafiora, garść makaronu z dnia poprzedniego, no to co by tu? A machnę kotlety. Miały być z jakąś sałatą, ale w końcu same sobie pozostały...Młoda zaś mogła wybierać raz ziemniaczek raz kotlet, a my też tam dziabneliśmy kilka kartofelków.
Tyle tytułem wstępu...;)
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 4 zł
Składniki:
mały kalafior
garść makaronu - ugotowanego
mała czerwona cebula
1 młoda marchewka
zioła toskańskie
szczypta kurkumy
sól morska, pieprz czarny
2 jajka - małe
bułka tarta - kilka łyżek
***
100 ml mleka do gotowania kalafiora
Kalafiora myję, nacinam twardą część na krzyż.
Gotuję wodę z solą i łyżką cukru. Do wrzątku wlewam mleko, wkładam kalafiora i gotuję do miękkości - różyczkami do góry.
W między czasie szatkuję cebulę, marchewkę, makaron. Wrzucam wszystko do miski, dodaję przyprawy, jajka, zioła, bułkę tartą oraz kalafiora, którego wcześniej rozdrobniłam. Masa powinna być spójna.
Dokładnie mieszam, formuję kotlety.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni z termoobiegiem, piekę kotlety przez około 25 minut na złoty kolor.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/06/kotlety-z-kalafiora-z-dodatkami.html