Wykonanie
Jest absolutnie doskonały! Smakuje rewelacyjnie zarówno na zimno z kawałkiem ciemnego
chleba jak i na ciepło z dodatkiem np.
czosnkowego sosu. Dodatkowo jest zdrowy i stanowi świetną alternatywę dla lunchowych kanapek.Dla mnie najlepszy na ciepło bez żadnych dodatków. Sięgam po niego kiedy "mam na coś ochotę". Jest sycący i ma wyrazisty smak przez co szybko zaspokajam potrzebę małego głodu. Bardzo, bardzo polecam. To kolejny przepis, który zapożyczyłam od Pani Agnieszki Maciąg. Tym razem z jej pięknej książki "Smak miłości".Potrzebujesz:3 szklanki
cukinii bez pestek startej na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciśniętej z soku,1 duża
marchewka obrana i starta na tarce na grubych oczkach,2
cebule obrane i drobno posiekane,5-6 ząbków
czosnku obranych i posiekanych,1/3 szklanki
oliwy z oliwek,1/2 szklanki
tartej bułki,1/2 łyżeczki
kurkumy,1 łyżeczka
curry,4
jajka,pęczek
natki pietruszki i innych ulubionych
ziół drobno posiekanych,
sól do smaku i świeżo mielony
czarny pieprzWykonanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni C.Na niewielkiej ilości
oleju podsmaż do miękkości
cebule i
czosnek. Wymieszaj w misce wszystkie składniki dodając przesmażoną
cebulę i
czosnek. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Formę do pieczenia tzw. keksówkę około 30 cm długości (lub dwie mniejsze) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną
tartej bułki (jeśli używasz formy silikonowej nie musisz tego robić).Gotową masę przełóż do foremek. Piecz około 1 godziny.
Smacznego!