ßßß
Jest absolutnie doskonały! Smakuje rewelacyjnie zarówno na zimno z kawałkiem ciemnego chleba jak i na ciepło z dodatkiem np. czosnkowego sosu. Dodatkowo jest zdrowy i stanowi świetną alternatywę dla lunchowych kanapek.Dla mnie najlepszy na ciepło bez żadnych dodatków. Sięgam po niego kiedy "mam na coś ochotę". Jest sycący i ma wyrazisty smak przez co szybko zaspokajam potrzebę małego głodu. Bardzo, bardzo polecam. To kolejny przepis, który zapożyczyłam od Pani Agnieszki Maciąg. Tym razem z jej pięknej książki "Smak miłości".Potrzebujesz:3 szklanki cukinii bez pestek startej na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciśniętej z soku,1 duża marchewka obrana i starta na tarce na grubych oczkach,2 cebule obrane i drobno posiekane,5-6 ząbków czosnku obranych i posiekanych,1/3 szklanki oliwy z oliwek,1/2 szklanki tartej bułki,1/2 łyżeczki kurkumy,1 łyżeczka curry,4 jajka,pęczek natki pietruszki i innych ulubionych ziół drobno posiekanych,sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprzWykonanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni C.Na niewielkiej ilości oleju podsmaż do miękkości cebule i czosnek. Wymieszaj w misce wszystkie składniki dodając przesmażoną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Formę do pieczenia tzw. keksówkę około 30 cm długości (lub dwie mniejsze) dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki (jeśli używasz formy silikonowej nie musisz tego robić).Gotową masę przełóż do foremek. Piecz około 1 godziny.



Smacznego!