Wykonanie
No, wychodzi na to, że ten tydzień będzie typowo
makaronowy, wcale nie narzekam, wręcz przeciwnie,
makarony wbrew wszelkim mitom są zdrowe. Jako, że jest to jednocześnie dobry sposób na szybki obiad,przy tym smaczny, może inny, to dlaczego mam kombinować, jak
mogę kilkoma składnikami ugrać coś fajnego;)Poza tym, fajnie przed zajęciami fit zjeść trochę nudli...bo jutro też chyba
makaroni;pPrzygotowanie: około 35 minutKoszt: 13 złSkładniki:
makaron spaghetti na dwie osoby
kalafior mały1
cebula1
ser pleśniowy z
pieprzem Turekkilka łyżek
śmietany 18% (ile uważacie)łyżka
masłałyżka
oliwy z oliweksól,
pieprznatka pietruszki wedle uznania
gałka muszkatołowa - szczypta
zioła prowansalskie - szczyptaklika
kaparów do smaku
Cebulę siekam na drobną kostkę.
Kalafiora dzielę na różyczki, gotuję na al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką
cukru. Odcedzam.
Masło i
oliwę łączę na patelni, rozgrzewam tłuszcz, wrzucam najpierw
cebulę, chwilę podsmażam,następnie dodaję
kalafiora, którego trochę poszatkowałam, ale nie na papę.Smażę całość do momentu, oba składniki lekko złapią kolor. Dolewam do całości
śmietanę,dodaję pokrojony na drobne kawałki
ser, mieszam wszystko, tak żeby składniki dobrze się połączyły.Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem, na koniec dodaję gałkę oraz posiekaną
natkę, posypuję kilkoma
kaparami.





..." dobree to z tymi
kaparami" - powiedział...;)