ßßß
500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml śmietany200g sera pleśniowego lazur1/2 szklanki białego półsłodkiego winapęczek natki pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowamasło i oliwa do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem.Dusimy kilka minut.
W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy z obu stron polędwiczki.
Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami.
Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lazur.Przyprawiamy gałką muszkatołową.Doprowadzamy do wrzenia i stopniowo wlewamy wino.Na małym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniecdodając posiekaną natkę.