ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Polędwiczki wieprzowe z borowikami

nazwa

Wykonanie

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle
SKŁADNIKI
500g polędwiczek wieprzowych
300g świeżych lub mrożonych borowików
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu mięsnego
150ml śmietany
200g sera pleśniowego lazur
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło i oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).
Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem.
Dusimy kilka minut.
W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy z obu stron polędwiczki.
Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami.
Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lazur.
Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Doprowadzamy do wrzenia i stopniowo wlewamy wino.
Na małym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniec
dodając posiekaną natkę.
Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/poledwiczki-wieprzowe-z-borowikami.html