Wykonanie
Dzień dobry !Kolejny piękny, gorący dzień...miałam nie narzekać na ten żar i słowa dotrzymam, ale ale ale....sami wiecie;pTyle pomysłów w głowie, ale przez tak wysoką temperaturę, jedyne o czym marzę, to zimna
woda w hektolitrach,
sałaty i
sorbety. W kuchni stać się nie chce, o nie...lubię gotować, ale bez przesady mi tu ;pDlatego...postanowiłam w tym gorącym okresie posiłkować się
sałatami,
mięsem na parze, nooo i.....czasem jakimś deserkiem, o czym
pisałam Wam wczoraj, jako, że ogarniam się po porodzie, na złe mi te lekkie jadło nie wyjdzie, prawda?Oczywiście
sałata jest
banalna, bez szaleństw, nie myślcie sobie, tyle, że wzbogaciłam ją
zieloną soczewicą, której akurat nie znałam, więc będąc na zakupach capłam ją do koszyka i od razu wypróbowałam.W smaku bardzo dobra - ugotowałam ją tylko w lekko osolonej wodzie, bogata w witaminy, kwas foliowy, co mnie zaciekawiło, że wpływa ona na prawidłowy rozwój
między innymi narządów płciowych...ale że jak???;pOgólnie same zalety,
będę do niej wracać częściej;) No i możecie ją śmiało wykorzystać do grilla, zamiast
kurczaka na sałacie, można dodać inne
mięso ;)Przygotowanie: 15 minutKoszt: około 15 złSkładniki:kilka liści
sałaty lodowej i cukrowej2
ogórki małosolne1
pomidorgarść zielonych
oliwek100 g
soczewicy zielonejsól morska1 opakowanie
sosu greckiego Knorr1
dymkapół kostki
fety1
pierś z kurczakazioła prowansalskiepieprz czarnyłyżka
oliwy do skropienia
mięsanatka pietruszki - pół pęczka
Sałatę myję, rozrywam liście na drobniejsze kawałki, układam na dwóch talerzach - jako bazę.
Natkę pietruszki siekam, posypuję nią
sałatę.Sos Knorra przygotowuję wedle opisu na opakowaniu (mieszam go z
oliwą i
wodą).Gotowym sosem polewam liście
sałaty.W osobnej misce odkładam sobie pokrojonego w plastry
ogórka, posiekaną
dymkę,
pomidora skrojonego na kawałki,
oliwki.W
między czasie gotuję
soczewicę w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka gotuję na parze - około 12 minut, nie dłużej, wcześniej posoliłam go i popieprzyłam, a kiedy zaczął się gotować polałam go odrobiną
oliwy i posypałam
ziołami.Kiedy
soczewica jest już gotowa, odcedzam ją, czekam chwilę aż przestygnie i dodaję do miski.Mieszam całość, po czym posypuję mieszanką
sałatę.
Kurczaka kroję na mniejsze kawałki i posypuję nim
sałatę,
ser feta rozdrabniam w palcach i również dodaję go do
sałaty.Nie dosalam już sałatki, ponieważ
ser i
oliwki są dosyć wyraziste w smaku.




