ßßß Cookit - przepis na sałata z zieloną soczewicą w roli głównej

sałata z zieloną soczewicą w roli głównej

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry !
Kolejny piękny, gorący dzień...miałam nie narzekać na ten żar i słowa dotrzymam, ale ale ale....sami wiecie;p
Tyle pomysłów w głowie, ale przez tak wysoką temperaturę, jedyne o czym marzę, to zimna woda w hektolitrach, sałaty i sorbety. W kuchni stać się nie chce, o nie...lubię gotować, ale bez przesady mi tu ;p
Dlatego...postanowiłam w tym gorącym okresie posiłkować się sałatami, mięsem na parze, nooo i.....czasem jakimś deserkiem, o czym pisałam Wam wczoraj, jako, że ogarniam się po porodzie, na złe mi te lekkie jadło nie wyjdzie, prawda?
Oczywiście sałata jest banalna, bez szaleństw, nie myślcie sobie, tyle, że wzbogaciłam ją zieloną soczewicą, której akurat nie znałam, więc będąc na zakupach capłam ją do koszyka i od razu wypróbowałam.
W smaku bardzo dobra - ugotowałam ją tylko w lekko osolonej wodzie, bogata w witaminy, kwas foliowy, co mnie zaciekawiło, że wpływa ona na prawidłowy rozwój między innymi narządów płciowych...ale że jak???;p
Ogólnie same zalety, będę do niej wracać częściej;) No i możecie ją śmiało wykorzystać do grilla, zamiast kurczaka na sałacie, można dodać inne mięso ;)
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: około 15 zł
Składniki:
kilka liści sałaty lodowej i cukrowej
2 ogórki małosolne
1 pomidor
garść zielonych oliwek
100 g soczewicy zielonej
sól morska
1 opakowanie sosu greckiego Knorr
1 dymka
pół kostki fety
1 pierś z kurczaka
zioła prowansalskie
pieprz czarny
łyżka oliwy do skropienia mięsa
natka pietruszki - pół pęczka
Sałatę myję, rozrywam liście na drobniejsze kawałki, układam na dwóch talerzach - jako bazę.
Natkę pietruszki siekam, posypuję nią sałatę.
Sos Knorra przygotowuję wedle opisu na opakowaniu (mieszam go z oliwą i wodą).
Gotowym sosem polewam liście sałaty.
W osobnej misce odkładam sobie pokrojonego w plastry ogórka, posiekaną dymkę, pomidora skrojonego na kawałki, oliwki.
W między czasie gotuję soczewicę w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka gotuję na parze - około 12 minut, nie dłużej, wcześniej posoliłam go i popieprzyłam, a kiedy zaczął się gotować polałam go odrobiną oliwy i posypałam ziołami.
Kiedy soczewica jest już gotowa, odcedzam ją, czekam chwilę aż przestygnie i dodaję do miski.
Mieszam całość, po czym posypuję mieszanką sałatę.
Kurczaka kroję na mniejsze kawałki i posypuję nim sałatę, ser feta rozdrabniam w palcach i również dodaję go do sałaty.
Nie dosalam już sałatki, ponieważ ser i oliwki są dosyć wyraziste w smaku.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/06/saata-z-zielona-soczewica-w-roli-gownej.html