Wykonanie
...Nachodziłam się dzisiaj, ale nie mówię, że bez przyjemności...powoli zaczynam cieszyć się zakupami -nie żebym się zmuszała do tej
pory, ale te...są zupełnie inne;pA, że choróbsko powoli puszcza, to przyjemność była tym większa;)Skoro sklepowo mnie tak bardzo wciągnęło, na obiad pozostał wczorajszy kapuśniak, do których dorobiłam kilka kotletów
ryżowych...już bez
ziemniaków,
sałat, ot tak...do łapki czy też widelca, jako dodatek. Połówek się zajadał, Mała też nie oponowała, więc chyba wszystko gra;DPolecam wszystkim, niezależnie od preferencji....pierwszy raz je
jadłam u koleżanki i tak mi posmakowały, zwłaszcza teraz, że SE je zrobiłam;pPrzygotowanie: 30 minutKoszt: około 10 złSkładniki:torebka
ryżu4
jajkapapryka czerwonacebula średnia
oliwabułka tartapieprz ziołowysól niskosodowa
koperek suszony
marchewka średnia
Ryż gotuję na al dente w lekko osolonej wodzie.3
Jajka gotuję na twardo.
Marchewkę obieram ze skóry,myję i ścieram na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i
paprykę siekam na drobną kostkę i podsmażam na
oliwie do 5 minut.Do miski wsypuję ostudzony
ryż,
jajka, które posiekałam na drobno,
marchewkę, dodaję
cebulę z
papryką,
przyprawy oraz jedno surowe
jajko, żeby związało składniki.Jeśli masa Wam się niespecjalnie klei, polecam nieco ją rozgnieść:)Wyrabiam wszystko na jednolitą masę, obtaczam następnie uformowany kotlet w
bułce tartej i smażę z obu stron na złoty kolor.