Wykonanie
Są takie smakołyki, z których nie jestem w stanie zrezygnować, choćby nie wiem co...i to są właśnie placki ziemniaczane. Żeby nie było nudno czy tak samo jak zawsze, tym razem placki wystąpią ze
szpinakiem a nie
cukrem,
śmietaną czy
mięsem.Troszkę czasochłonne ze względu na smażenie, ale da się przeżyć;)Przygotowanie: 60 minKoszt: 10 złSkładniki:450 g
szpinaku0,5kg
ziemniaków2 małe
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki - pełnoziarnistej2
jajkasól,
pieprzodrobina
papryki ostrejolej1/2 szklanki
śmietany 36%Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce, ja wybrałam duże oczka, nie lubię pap. Odsączyć.Dodać
jajka,
mąkę,
sól,
pieprz i
paprykę,
mąkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać.Na patelni rozgrzać
oliwę, smażyć do momentu zarumienienia się.Sos
szpinakowy: W garnku zagotować
śmietanę, wyraźnie zgęstnieje, po chwili dodać
szpinak (wcześniej rozmrożony), wymieszać, podgotować chwilę.
Szpinak doprawiam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, czasem
czosnkiem, choć dodałam go już do placków. Zależy jak lubicie.Gotowe.Na talerz wykładam placki i polewam sosem, można posypać
pietruszką, której ja niestety już nie miałam;pSmacznego;)