Wykonanie
Czekoladowa amfetamina...
Dziś ciekawa wegańska propozycja deseru z
bananem,
awokado i surowym
kakao! Udekorujcie go ulubionymi
bakaliami i zdrowa, czekoladowa uczta gotowa.Słyszeliście już o tym, że
kakao warto od czasu do czasu jeść na surowo? Co prawda zachowuje wtedy naturalny, gorzki posmak, ale jednocześnie nie
traci swoich cennych wartości odżywczych, które częściowo zanikają w trakcie obróbki termicznej.W surowym
kakao znajduje się sporo flawonoidów, takich jak np. katechina i epikatechina, które pozytywnie wpływają na układ
sercowo-naczyniowy. Dokładniej rzecz ujmując flawonoidy zawarte w
kakao rozrzedzają krew zapobiegając powstawaniu zakrzepów i rozkurczają mięśnie otaczające tętnice, co przyczynia się do skutecznego obniżania ciśnienia tętniczego, usprawnienia krążenia i lepszego ukrwienia mózgu. Flawonoidy mają też właściwości przeciwutleniające, tzn. zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne m.in za starzenie się komórek.Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, często są usuwane z produktów zawierających
kakao. Przemawia to za sięganiem po surowe
kakao albo
czekolady gorzkie, które także zachowują w swoim składzie flawonoidy.
Kakao to także źródło tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny - neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie szczęścia i spokoju. Kolejnym ciekawym składnikiem
kakao jest fenyloetyloamina, zwana także "
czekoladową amfetaminą". Dlaczego? Wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania i euforii.W skład
kakao wchodzą także witaminy A i E, czyli "witaminy młodości", witaminy z grupy B ważne dla naszego układu nerwowego, a także minerały, a wśród nich przede wszystkim magnez podnoszący wydajność umysłu, relaksujący mięśnie, będący skuteczną bronią przed stresem.Nie sposób przedstawić tutaj cały skład biochemiczny
kakao. Zawiera ono bowiem około 800 związków o właściwościach regenerujących, nawilżających, i tonizujących.Zapomniałabym dodać, że
kakao to jeden z najsilniejszych, naturalnych afrodyzjaków! :)Feel it! :)Składniki na jedną porcję:
banan,pół
awokado,łyżeczka surowego
kakao,1/3 szklanki
mleka migdałowego lub
ryżowego,1-2 łyżki
syropu z agawy /syropu klonowego (lub
daktylowego),kilka
orzechów macadamia,kilka
orzechów laskowych,kilka
migdałów,kilka
jagód inkaskich,łyżka
rodzynek,łyżeczka
wiórków kokosowych.Jak to zrobić?Obieramy
banana i
awokado, a następnie miksujemy za pomocą blendera lub w mikserze koktajlowym z
mlekiem migdałowym, surowym
kakao i
syropem z agawy lub klonowym.Tak przygotowany mus ozdabiamy
bakaliami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))