Wykonanie
Magiczne nasionka zatopione w delikatnym,
migdałowym kremie pod
bakaliowym niebem...
Co powiecie na tę ciekawą, wegańską propozycję deseru z nasion chia? Wygląda apetycznie, prawda? A jeśli
powiem Wam, że smakuje jeszcze ciekawiej niż wygląda, d acie się skusić?Chia mają doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Zawierają m.in. dużą ilość błonnika, kwasy omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach, liczne witaminy i minerały oraz łatwo przyswajalne
białko. Wspomagają nawilżanie organizmu, ponieważ maja dużą zdolność absorbowania
wody, dlatego są wskazane jako uzupełnienie diety osób regularnie uprawiających
sport.Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie od wieków były podstawą diety. Aztekowie zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów zapewniających sprawność fizyczną i psychiczną. Choć do dziś nasiona chia uprawiane są głównie za oceanem, coraz częściej są sprowadzane do Europy i coraz powszechniej dostępne w sprzedaży. U nas w Polsce można je już dostać w większości sklepów ekologicznych, także tych internetowych.Ps.
Pudding z chia świetnie sprawdza się nie tylko jako popołudniowy deser, ale też jako śniadanie! Zamiast
mleka migdałowego, które ja wybrałam do zrobienia
puddingu, można też użyć
mleka kokosowego lub
ryżowego, wymienione tutaj
bakalie zamienić na inne, ulubione lub na zestaw ulubionych, świeżych
owoców.Składniki na jedną porcję:3 łyżki nasion chia,szklanka
mleka migdałowego lub
ryżowego,1-2 łyżki
syropu z agawy lub
miodu (opcjonalnie),
banan,kilka
orzechów macadamia,kilka
orzechów włoskich,łyżka
migdałów,łyżka
jagód inkaskich,łyżeczka surowego
kakao (opcjonalnie).
Jak to zrobić?Nasiona chia zalewamy
mlekiem migdałowym posłodzonym
miodem lub
syropem z agawy, mieszamy. (Możemy też dodać łyżeczkę
kakao, jeśli chcemy uzyskać
kakaową wersję.) Odstawiamy na 15 minut, ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia
pudding jest gotowy. Wyciągamy go z lodówki i ozdabiamy pokrojonym w plasterki
bananem i
bakaliami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :)