Wykonanie
Cudownie zdrowa
cynamonowo-bakaliowa pokusa...

Amarantusowa jaglanka to rewelacyjna odżywka dla naszego organizmu, dlatego polecam ją na śniadanie lub przed treningiem, a to dlatego, że zawiera dwa mega cenne dla nas produkty -
kaszę jaglaną oraz ziarna
amarantusa. O wspaniałych właściwościach odżywczych
kaszy jaglanej pisałam już kilka
razy, m.in. tutaj . Dzisiaj więc krótko o
amarantusie. Dlaczego warto go jeść, dlaczego nazywany jest zbożem XXI wieku, dlaczego staje się coraz bardziej popularny i uprawiany także w Polsce?
Amarantus to nie tylko węglowodany, ale przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego
białka. Zawiera go więcej niż
mleko,
mięso, czy
soja. Do tego
białko amarantusa zawiera całą grupę aminokwasów egzogennych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i trzeba je uzupełniać odpowiednim pożywieniem. Duża zawartość zawartego w nim błonnika (większa niż w otrębach owsianych) oczyszcza przewód pokarmowy, wspomaga perystaltykę jelit i pomaga regulować poziom cholesterolu.
Amarantus to istna skarbnica składników mineralnych - wapnia, fosforu, magnezu, potasu, a także żelaza, dzięki
czemu dobrze wpływa na leczenie anemii i jest polecany w diecie kobiet w cięży. N ie zawiera glutenu, może być więc także stosowany w diecie dzieci i osób chorych na celiakę. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i energetyczną, a także przez wzgląd na to, że jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny świetnie sprawdza się jako posiłek przed treningiem, czy dużym wysiłkiem fizycznym. Zalecany jest więc w diecie sportowców.Na rynku, zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością, dostępne są
mąka, nasiona oraz popping, czyli prażone ziarna z
amarantusa. Warto po nie sięgać!Składniki (dla dwóch osób):pół szklanki ziaren
amarantusa,pół szklanki
kaszy jaglanej,2 szklanki
wody lub
mleka roślinnego,gwiazdka
anyżu,
cynamon,2-3
suszone śliwki lub
morele,garść
orzechów pekan,garść
rodzynek,2 łyżeczki
miodu lub
syropu z agawy (lub
syropu klonowego).

Jak to zrobić?
Kaszę jaglaną i
amarantusa przepłukujemy wrzątkiem na sicie, a następnie gotujemy razem przez 15-20 minut w 2 szklankach
wody lub
mleka (do wchłonięcia płynu), razem z gwiazdką
anyżu,
cynamonem i
suszonymi śliwkami lub
morelami. Mieszamy od czasu do czasu i ewentualnie uzupełniamy brakującą
wodę lub
mleko.Ugotowaną jaglankę mieszamy z
miodem lub
syropem z agawy. Podajemy z
rodzynkami i
orzechami pekan lub innymi ulubionymi
bakaliami. Posypujemy
cynamonem.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)