ßßß Cookit - przepis na Calzone bolognese

Calzone bolognese

nazwa

Wykonanie

Rumiana, zmysłowa, włoska inspiracja...
Składniki na dwa calzone:
- na ciasto:
250 g mąki,
2 łyżki suszonych drożdży,
130 - 140 ml ciepłej wody,
łyżka oliwy (lub oleju roślinnego),
łyżka soli,
łyżka cukru;
- na sos bolognese:
kartonik lub puszka krojonych pomidorów (400 g),
150 g mielonego mięsa wołowego,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka oregano,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego);
- d od at kowo (opcjonalnie):
starty na tarce parmezan lub ser Gra na Padano do p rzyprószenia calzone,
kilka listków świeżej bazylii d la o zdoby.
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę i łyżkę soli, następnie dodajemy łyżkę oliwy. Osobno do kubka wsypujemy łyżkę cukru, 2 łyżki drożdży i zalewamy 130-140 ml ciepłej wody, mieszamy. Teraz zawartość kubka stopniowo wlewamy do miski z mąką, wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Umieszczamy w garnku pomidory oraz 2 łyżeczki cukru trzcinowego i gotujemy. Po około 15 minutach dosypujemy do pomidorków bazylię oraz oregano, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dalej gotujemy.
W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i prażymy na niej przez pół minuty dwa rozgniecione ząbki czosnku, po czym dokładamy mielone mięso wołowe i mieszając smażymy dalej przez około 8 minut.
Tak przygotowane mięso z czosnkiem przekładamy do pomidorów i gotujemy razem z nimi przez kolejne pięć minut. Po tym czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy go jeszcze pieprzem lub solą.
W ykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto, dzielimy je na dwie części i wałkujemy na dwa okrągłe placki o grubości ok. 5 mm. Możemy pozostawi ć na 5 min do wyrośnięcia.
Na blaszkę wysmarowaną oliwą układamy p ierwszy okrą gły p lacek, na jego połowę wykładamy farsz (zostawiając 1,5 cm od brzegu bez farszu). S kładamy pieróg na pół i delikatnie zaklejamy brzegi. T ak samo p ostępujemy z drugim calzone.
P ieczemy w piekarnik u rozgrzan ym do 220 ° C przez ok. 12 minut (aż będą rumiane).
Calzone m ożemy podawać przyprószone serem Grana Padano lub parmezanem. W takim wydaniu s makuje jeszcze lepie j! :)
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/11/calzone.html