Wykonanie
Rumiana, zmysłowa, włoska inspiracja...


Składniki na dwa calzone:- na ciasto:250 g
mąki,2 łyżki
suszonych drożdży,130 - 140 ml ciepłej
wody,łyżka
oliwy (lub
oleju roślinnego),łyżka
soli,łyżka
cukru;- na sos bolognese:kartonik lub puszka krojonych
pomidorów (400 g),150 g
mielonego mięsa wołowego,2 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżeczki
cukru trzcinowego,łyżeczka
bazylii,łyżeczka
oregano,łyżeczka
soli,pół łyżeczki
czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego);- d od at kowo (opcjonalnie):starty na tarce
parmezan lub
ser Gra na Padano do p rzyprószenia calzone,kilka listków świeżej
bazylii d la o zdoby.

Przygotowanie:Wsypujemy do miski
mąkę i łyżkę
soli, następnie dodajemy łyżkę
oliwy. Osobno do kubka wsypujemy łyżkę
cukru, 2 łyżki
drożdży i zalewamy 130-140 ml ciepłej
wody, mieszamy. Teraz zawartość kubka stopniowo wlewamy do miski z
mąką, wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę
mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też
wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy
sos boloński. Umieszczamy w garnku
pomidory oraz 2 łyżeczki
cukru trzcinowego i gotujemy. Po około 15 minutach dosypujemy do
pomidorków bazylię oraz
oregano, doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem i dalej gotujemy.W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy
oliwę i prażymy na niej przez pół minuty dwa rozgniecione ząbki
czosnku, po czym dokładamy
mielone mięso wołowe i mieszając smażymy dalej przez około 8 minut.Tak przygotowane
mięso z
czosnkiem przekładamy do
pomidorów i gotujemy razem z nimi przez kolejne pięć minut. Po tym czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy go jeszcze
pieprzem lub
solą.W ykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto, dzielimy je na dwie części i wałkujemy na dwa okrągłe placki o grubości ok. 5 mm. Możemy pozostawi ć na 5 min do wyrośnięcia.Na blaszkę wysmarowaną
oliwą układamy p ierwszy
okrą gły p lacek, na jego połowę wykładamy farsz (zostawiając 1,5 cm od brzegu bez farszu). S kładamy pieróg na pół i delikatnie zaklejamy brzegi. T ak samo p ostępujemy z drugim calzone.P ieczemy w piekarnik u rozgrzan ym do 220 ° C przez ok. 12 minut (aż będą rumiane).Calzone m
ożemy podawać przyprószone
serem Grana Padano lub
parmezanem. W takim wydaniu s makuje jeszcze lepie j! :)

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))