Wykonanie
Aromatyczne pierożki na zmysłowy wieczór w romantycznym nastroju...

Składniki na dwie duże porcje (około 25 pierożków):- na ciasto:250 g
mąki,2 łyżeczki
drożdży w proszku (instant),130 - 140 ml ciepłej
wody,1 łyżka
oliwy (lub
oleju roślinnego),1,5 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru;- na sos bolognese:kartonik krojonych
pomidorów (400 g),150 g
mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego),2 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżeczki
cukru trzcinowego,łyżeczka
bazylii,łyżeczka
oregano,łyżeczka
soli,pół łyżeczki
czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego);- do przyprószenia:2 łyżki startego na tarce
parmezanu lub
sera Grana Padano;- do przyozdobienia:kilka listków świeżej
bazylii.

Przygotowanie:Wsypujemy do miski
mąkę,
drożdże,
sól oraz
cukier i mieszamy te składniki. Następnie dodajemy łyżkę
oliwy i stopniowo dolewamy ciepłej
wody wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy rękami przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie powinno ono kleić się do rąk. [Możemy jeszcze dodać odrobinę
mąki w trakcie wyrabiania, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt lepkie lub też
wody, jeśli składniki nie będą dobrze połączone.] Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy z miską na pół godziny do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy
sos boloński. Umieszczamy w garnku
pomidory z kartonika oraz 2 łyżeczki
cukru trzcinowego i gotujemy. Po około 15 minutach dosypujemy do
pomidorków bazylię oraz
oregano, doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem i dalej gotujemy. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy
oliwę i prażymy na niej przez pół minuty dwa rozgniecione ząbki
czosnku, po czym dokładamy
mielone mięso wołowe i mieszając smażymy dalej przez około 8 minut. Tak przygotowane
mięso z
czosnkiem przekładamy do
pomidorów i gotujemy razem z nimi przez kolejne pięć minut. Po tym czasie sprawdzamy smak sosu i ewentualnie doprawiamy go jeszcze
pieprzą lub
solą. Wyłączamy sos i odstawiamy do ostygnięcia.Tymczasem wykładamy na stolnicę wyrośnięte ciasto i wałkujemy na cienki placek (o grubości ok. 3-4 mm). Za pomocą szklanki o cienkich brzegach wykrawamy z niego kółka [tak samo jak przy pierogach]. W każde kółko nakładamy farszu i dokładnie zaklejamy brzegi.Przygotowane w ten sposób pierożki calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C na ok. 12 minut (aż pierożki będą rumiane).Po tym czasie wyciągamy calzone, układamy na talerzach, posypujemy startym
parmezanem lub
serem Grana Padano i dekorujemy listkami
bazylii.Do tego dania polecam:chilijskie
czerwone wino wytrawne Sermientos de Tarapaca ze szczepu Merlot, które charakteryzuje się jasnym rubinowym kolorem z odcieniami fioletu, aromatem
zielonego pieprzu i przypraw oraz nutami czarnej
wiśni i
jeżyn. Wspaniale podkreśla ono smak pierożków calzone bolognese. :)

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))