Wykonanie
Zmysłowy aromat, któremu nie można się oprzeć oraz niepowtarzalny smak, którego nie da się zapomnieć...

Składniki dla dwóch osób:250 g
filetu z piersi kurczaka,5 łyżek
miodu,4 łyżki
musztardy Dijon,2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju,łyżeczka suszonej
bazylii,łyżeczka
czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego),łyżeczka
słodkiej papryki mielonej;szczypta
soli,200 g
ryżu basmati;- na
sałatkę:8 liści
sałaty lodowej lub 2 garście mixu
sałat,10
pomidorków koktajlowych,łyżka
oliwy z oliwek,pół łyżeczki
ziół prowansalskich,szczypta
soli,szczypta
pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).

Jak to zrobić?
Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, posypujemy
solą oraz świeżo mielonym
czarnym pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie natartym
oliwą lub
olejem.W miseczce mieszamy ze sobą
miód,
musztardę Dijon,
bazylię,
słodką paprykę i
czarny pieprz. Podane wyżej proporcje
miodu i
musztardy możemy delikatnie modyfikować w zależności od tego, czy zależy nam na sosie bardziej słodkim czy
ostrym.Czterema łyżkami tak przygotowanego sosu polewamy delikatnie plasterki
kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 ° C na pół godziny.W tym czasie przygotowujemy
sałatkę (opis poniżej).Po upływie pół godziny odwracamy filety na drugą stronę i rozprowadzamy na ich powierzchni kolejną porcję sosu
miodowo-
musztardowego, po czym wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.W tym czasie gotujemy
ryż.Na talerzach rozkładamy
ryż, a na nim kawałki
kurczaka polane sosem z naczynia żaroodpornego. Obok nakładamy
sałatkę.Przygotowanie sałatki:Umyte
pomidorki kroimy na połówki. Jeśli używamy
sałaty lodowej to rwiemy ją palcami na cząstki.
Oliwę mieszamy z
ziołami prowansalskimi,
solą oraz
czarnym pieprzem.
Sałatę i
pomidorki polewamy
oliwą z
przyprawami. Całość mieszamy delikatnie.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))