Wykonanie
Pyszny, zielony pasztet (szkoda, że zdjęcia nie oddają tego koloru). Idealny dla wszystkich, którzy dbają o zdrowy styl odżywiania. Docenią go też weganie i osoby na diecie bezglutenowej i bez jajecznej.składniki :200 g pestek dyni15-20 g
sezamu150 g
kaszy jaglanej300 g
wody500-550 g
korzenia selera (obranego)150 g
pora (biała część)80 g
cebuli (można zastąpić
porem -będzie delikatniejszy w smaku)1-2 ząbki
czosnku40 g
olejusól,
pieprz,
pieprz ziołowygałka muszkatołowamajeranek (1 łyżka)3 łyżki
płatków owsianych lub jaglanych50 g
olejuew. 2
jajka (dla osób które nie są na diecie bez jajecznej)sposób wykonania:W suchym naczyniu zmielić
pestki dyni i
sezam 20 s. / obr.9; przesypać do innej miseczki.Do naczynia wlać
wodę, dodać
kaszę jaglaną (opłukaną, przelaną wrzątkiem z celu uniknięcia goryczki) i szczyptę
soli; zamknąć pokrywę.Na przystawce Varoma ułożyć
korzeń selera, obrany i pokrojony w kawałki; postawić przystawkę na pokrywie i gotować 20 min. / temp.Varoma / obr.1Przystawkę zdjąć,
kaszę wyłożyć na miskę lub głęboki talerz; naczynie opłukać.Do naczynia włożyć
pora (i ew.
cebulę) oraz
czosnek, posiekać 5s. / obr.5; zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać
olej i dusić 7 min. / temp.Varoma / obr.1Dodać
seler,
kaszę jaglaną, zmielone pestki,
zioła i
przyprawy,
płatki owsiane lub jaglane,
olej i ew.
jajka.Wyrobić masę 30-45 s. / obr.4-6 z pomocą kopystki.Przelać do silikonowych foremek-keksówek, lub do metalowych wyłożonych papierem do pieczenia; wygładzić wierzch i piec ok.35 min w temp. 170*C.Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu; przełożyć do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia.Smacznego!