ßßß Cookit - przepis na Wegański pasztet z selera i pestek dyni

Wegański pasztet z selera i pestek dyni

nazwa

Wykonanie

Pyszny, zielony pasztet (szkoda, że zdjęcia nie oddają tego koloru). Idealny dla wszystkich, którzy dbają o zdrowy styl odżywiania. Docenią go też weganie i osoby na diecie bezglutenowej i bez jajecznej.
składniki :
200 g pestek dyni
15-20 g sezamu
150 g kaszy jaglanej
300 g wody
500-550 g korzenia selera (obranego)
150 g pora (biała część)
80 g cebuli (można zastąpić porem -będzie delikatniejszy w smaku)
1-2 ząbki czosnku
40 g oleju
sól, pieprz, pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
majeranek (1 łyżka)
3 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
50 g oleju
ew. 2 jajka (dla osób które nie są na diecie bez jajecznej)
sposób wykonania:
W suchym naczyniu zmielić pestki dyni i sezam 20 s. / obr.9; przesypać do innej miseczki.
Do naczynia wlać wodę, dodać kaszę jaglaną (opłukaną, przelaną wrzątkiem z celu uniknięcia goryczki) i szczyptę soli; zamknąć pokrywę.
Na przystawce Varoma ułożyć korzeń selera, obrany i pokrojony w kawałki; postawić przystawkę na pokrywie i gotować 20 min. / temp.Varoma / obr.1
Przystawkę zdjąć, kaszę wyłożyć na miskę lub głęboki talerz; naczynie opłukać.
Do naczynia włożyć pora (i ew. cebulę) oraz czosnek, posiekać 5s. / obr.5; zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać olej i dusić 7 min. / temp.Varoma / obr.1
Dodać seler, kaszę jaglaną, zmielone pestki, zioła i przyprawy, płatki owsiane lub jaglane, olej i ew. jajka.
Wyrobić masę 30-45 s. / obr.4-6 z pomocą kopystki.
Przelać do silikonowych foremek-keksówek, lub do metalowych wyłożonych papierem do pieczenia; wygładzić wierzch i piec ok.35 min w temp. 170*C.
Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu; przełożyć do lodówki. Kroić najlepiej następnego dnia.
Smacznego!
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2015/02/weganski-pasztet-z-selera-i-pestek-dyni.html