Wykonanie
Wszędzie słychać o naszych
polskich jabłkach, tworzy się akcja za akcją...Koniec lata to taki czas, że chyba w każdym domu
jabłka są obecne prawie codziennie w różnych postaciach... Jeśli nie w każdym, to w naszym na pewno.Już kilka
razy piekłam to ciasto z
mąką pszenną lub orkiszową (zamiast jaglanej i ziemniaczanej).Ze względu na moich klientów, którzy przestali jeść pszenicę przerobiłam ten przepis. Wypróbowywałam proporcje różnych mąk i ta jest chyba najlepsza. Dodatek ziarenek
słonecznika,
sezamu,
orzechów i
korzennych przypraw bardzo wzbogaca smak jabłecznika. W ten sposób piekłam go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni, bo wszystkim bardzo smakowała chrupiąca i aromatyczna posypka
Cynamonowego RajuJedni nie jedzą pszenicy bo nie mogą, inni, bo tak wybrali. Wszystkim, którzy chcą wypróbować polecam:

składniki na blachę 24 x 40 cm:175 g
płatków owsianych górskich170 g
kaszy jaglanej zmielonej na
mąkę80 g
mąki ziemniaczanej lub ryżowej3 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek200 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub
cukier wanilinowy250 g
oleju rzepakowego, ja użyłam Zielony Nurt1,5 kg
jabłek obranych, pokrojonych w ćwiartkiskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytryny1 łyżeczka
cynamonu70 g mieszanki ziaren „Cynamonowy raj” z ZiarenkowoWykonanie:
Jabłka pokroić w cienkie plasterki; wymieszać z
cynamonem,
sokiem i
skórką z cytryny. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół (bez termoobiegu) na temp. 180*C
Płatki owsiane zmielić w suchym naczyniu Thermomixa 15 s. / obr. 5,5Dodać
mąkę jaglaną, ziemniaczaną i proszek i wymieszać 10 s. / obr. wsteczne 4; przesypać do innego naczynia.Na noże w Thermomixie założyć motylek, wbić
jajka, dodać
cukier i ubijać 6 min. / 50*C / obr. 4Dodać
oliwę i ekstrakt
waniliowy i dalej ubijać 4 min. / obr. 3Dodać
mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać 20-30 s. / obr.2Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni.Na cieście wysypać połowę
jabłekWylać kolejną warstwę ciasta, rozprowadzić (nie musi być bardzo starannie) i rozłożyć resztę
jabłek. Wierzch ciasta posypać mieszanką ziaren i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 60 minut.Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10-15 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posypany
cukrem pudrem.Polecam Wam produkty Ziarenkowo, są pyszne i zdrowe. Ja chętnie je wykorzystuję w swojej kuchni. I
będę zamieszczać kolejne przepisy z ich wykorzystaniem.

Smacznego!