ßßß
składniki na blachę 24 x 40 cm:175 g płatków owsianych górskich170 g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę80 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej3 łyżeczki proszku do pieczenia6 jajek200 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy250 g oleju rzepakowego, ja użyłam Zielony Nurt1,5 kg jabłek obranych, pokrojonych w ćwiartkiskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1 łyżeczka cynamonu70 g mieszanki ziaren „Cynamonowy raj” z ZiarenkowoWykonanie:Jabłka pokroić w cienkie plasterki; wymieszać z cynamonem, sokiem i skórką z cytryny. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół (bez termoobiegu) na temp. 180*CPłatki owsiane zmielić w suchym naczyniu Thermomixa 15 s. / obr. 5,5Dodać mąkę jaglaną, ziemniaczaną i proszek i wymieszać 10 s. / obr. wsteczne 4; przesypać do innego naczynia.Na noże w Thermomixie założyć motylek, wbić jajka, dodać cukier i ubijać 6 min. / 50*C / obr. 4Dodać oliwę i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać 4 min. / obr. 3Dodać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać 20-30 s. / obr.2Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni.Na cieście wysypać połowę jabłekWylać kolejną warstwę ciasta, rozprowadzić (nie musi być bardzo starannie) i rozłożyć resztę jabłek. Wierzch ciasta posypać mieszanką ziaren i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 60 minut.Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na 10-15 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.Polecam Wam produkty Ziarenkowo, są pyszne i zdrowe. Ja chętnie je wykorzystuję w swojej kuchni. I będę zamieszczać kolejne przepisy z ich wykorzystaniem.
Smacznego!