ßßß Cookit - przepis na Zakręcony duet

Zakręcony duet

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto i bardzo proste do wykonania ,biszkopt
połączenie jabłek z galaretką mango i marakui ,
kokos z likierem,oblany czekoladą .
Zachęcam do wypróbowania
Biszkopt:
-4 jajka
-12 dkg cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10 dkg mąki
-7 dkg ziemniaczanej
-2 łyżki wody gazowanej
-1 łyżka oleju
Białka ubijamy z cukrem ,dodajemy kolejno żółtka ,olej ,
wodę na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem,
do pieczenia delikatnie mieszamy
Składniki :
-1 słoik musu jabłkowego 900 g
-3 galaretki z mango i marakui( 47 g )Winiary
-20 dkg wiórek kokosowych
-250 ml likieru kokosowego
-1 masło lub margaryna
-20 dkg mleka w proszku
-1 szklanka cukru pudru
-1 czekolada deserowa lub gorzka z Goplany
Nakropienie do biszkopta
- 1/2 szklanki letniej wody
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-1 kieliszek wódki
Polewa czekoladowa :
-1 czekolada
-9 łyżek mleka
-5 dkg masła (całość rozpuścić w rondelku)
Wykonanie :
1.Trzy galaretki z mango i marakui rozpuścić,
w 1 szklance wody
2.Wiórki kokosowe wsypać do naczynia ,
zalać likierem kokosowym i dobrze wymieszać
3. Masa kokosowa:
Masło z cukrem pudrem ,
utrzeć na pulchną masę, dodać mleko w proszku i kokosy,
zalane likierem ,dobrze połączyć (masa gęsta)
4.Biszkopt przekroić,lekko nakropić
5.Wyłożyć jabłka połączone z chłodną tężejącą ,
galaretką ,rozprowadzić po całości
(włożyć na 20 minut do lodówki aby masa jabłkowa,
dobrze stężała
6.Na jabłka wykładamy masę kokosową , i rozprowadzamy po całości
7.Na masę kokosową nakładamy ,
drugą część biszkopta,
i polewamy po całości rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/10/zakrecony-duet.html