Wykonanie
Pyszne
kokosowo-
ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort.
Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie
likieru kokosowego i
ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w
biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam!

SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm)
Biszkopt:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaGalaretka ananasowa:1 puszka
ananasów4 łyżeczki
żelatyny50 ml
wodyewentualnie
cukier puder do smakuKrem
kokosowy:1 szkl
likieru kokosowego180 g wiórek
kokosowych (u mnie do SKWORCU)1 szkl
cukru pudru200 g
masła200 g
mleka w proszkuDodatkowo:1 op
biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej)
wiórki kokosowe do dekoracji1.
Wiórki kokosowe zalać
likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc, w międzyczasie kilka
razy potrząsając, żeby składniki lepiej się wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn).2.
Biszkopt:
Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 min w 180*C.3.
Galaretka ananasowa:
Żelatynę wsypać do kubka lub rondelka, zalać
wodą i odstawić do napęcznienia.
Ananasy wraz z zalewą dokładnie zmiksować.
Żelatynę podgrzać (w mikrofalówce lub w rondelku na gazie), dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do rozpuszczonej
żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanego
ananasa, dokładnie wymieszać, wlać do reszty
ananasów, połączyć i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do lodówki aż zacznie tężeć.4. Krem
kokosowy:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać
mleko w proszku i namoczone w
likierze wiórki (razem z płynnym
likierem), zmiksować dokładnie.5.
Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać tężejącą
galaretkę ananasową (ja zrobiłam to za wcześnie bo się spieszyłam i w efekcie wsiąkła mi w
biszkopt - dlatego radzę poczekać aż naprawdę zacznie tężeć).Na
galaretkę ułożyć
biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia.

5. Odłożyć 3-4 łyżki kremu
kokosowego do posmarowania wierzchu a resztę wyłożyć "upychając" go łyżką
między biszkopty (
biszkopty można pominąć - wówczas krem wykładamy bezpśrednio na
galaretkę ananasową) i rozsmarowując równą warstwę.Na to położyć drugą połowę
biszkoptu, rozsmarować pozostały krem, posypać
wórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
