ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Na to ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi zamierzałam się długi czas. Zdjęcie w książce, z której wzięłam przepis wyglądało tak apetycznie, że w zasadzie tylko brak pod ręką puszki z ananasami powodował, że zwlekałam tak długo.
Ciasto jest z rodzaju "suchych mokrych" jak to ja je nazywam, z bardzo delikatnym posmakiem kokosowym i dużymi kawałkami ananasa w środku, który mocno to ciasto nawilża. Do popołudniowej kawy lub herbaty - idealne.
125 g masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania
150 g mąki pełnoziarnistej, przesianej(dałam zwykłą)
125 g ciemnego cukru muscovado
2 średnie jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
50 g wiórek kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji
400 g ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonych
cukier puder do dekoracji
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą foremkę keksową.
Mąkę i cukier umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, tak aby cukier z mąką dobrze się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do gładkości.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki wyrównujemy powierzchnię i lekko nawilżamy 2 łyżkami zimnej wody (pędzelkiem). Pieczemy przez 50 minut. Jeśli to konieczne, przykrywamy folią 10 minut przed końcem pieczenia.
Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Dekorujemy odrobiną wiórek i cukrem pudrem.
Przepis z książki "Easy to make! Cakes & Bakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/01/ciasto-z-ananasami-i-wiorkami.html