Wykonanie
Na to ciasto z
ananasami i wiórkami kokosowymi zamierzałam się długi czas. Zdjęcie w książce, z której wzięłam przepis wyglądało tak apetycznie, że w zasadzie tylko brak pod ręką puszki z
ananasami powodował, że zwlekałam tak długo.Ciasto jest z rodzaju "suchych mokrych" jak to ja je nazywam, z bardzo delikatnym posmakiem
kokosowym i dużymi kawałkami
ananasa w środku, który mocno to ciasto nawilża. Do popołudniowej
kawy lub
herbaty - idealne.
125 g
masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania150 g
mąki pełnoziarnistej, przesianej(dałam zwykłą)125 g ciemnego
cukru muscovado2 średnie
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
przyprawy do pierników(mixed spice)50 g wiórek
kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji400 g
ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonych
cukier puder do dekoracjiPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą foremkę keksową.
Mąkę i
cukier umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, tak aby
cukier z
mąką dobrze się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy do gładkości.Masę przekładamy do przygotowanej foremki wyrównujemy powierzchnię i lekko nawilżamy 2 łyżkami zimnej
wody (pędzelkiem). Pieczemy przez 50 minut. Jeśli to konieczne, przykrywamy folią 10 minut przed końcem pieczenia.Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Dekorujemy odrobiną wiórek i
cukrem pudrem.
Przepis z książki "Easy to
make! Cakes & Bakes"