ßßß




Składniki : na dwie blachyCiasto :-1 kg mąki-kostka masła ( 250 g )-10 dkg drożdży-200 ml słodkiej śmietany( lub mleka )-3 jajka-3 łyżki cukru-1 łyżeczka soliMasa makowa :-1/2 kg maku-30 dkg cukru pudru-2 łyżki miodu-2 łyżki powideł-2 łyżki mąki ziemniaczanej-olejek migdałowy-20 dkg masła-1 łyżka smalcu-5 jajek-bakalie ( według uznania )Kruszonka :-25 dkg masła-25 dkg cukru-40 dkg mąki- 1 łyżeczkę proszkuPrzygotowanie :Margarynę ,posiekać z mąką ,wbić jajka dodać sól ,wlać rozczyn przygotowany z śmietany ,cukru drożdży,mąkiZagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia .Mak sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce ( 3-krotnie ).Masło ,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając,dodać zmielony mak i resztę składników.Na koniec do maku, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie całość mieszamy.Wyrośnięte ciasto ,rozdzielić na dwie części ,rozwałkować 30-40 cm ,włożyć masę makową,rozprowadzić równomiernie po całym cieście (zwijać jak rolady) zwijać po krótszych bokach .Jak wyrosną ,przekroić na środku, wzdłuż blachy, posmarować olejem i posypać kruszonką .Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minutPosypać cukrem pudem lub polukrować .Smacznego!!!