ßßß Cookit - przepis na Makowiec drożdżowy z kruszonką

Makowiec drożdżowy z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Makowiec wyszedł rewelacyjnie ,wspaniałe ciasto jego jedyną wadą jest to że szybko znika z talerza .
Bardzo smaczne i zawsze się udaje .
Polecam .....
Składniki : na dwie blachy
Ciasto :
-1 kg mąki
-kostka masła ( 250 g )
-10 dkg drożdży
-200 ml słodkiej śmietany
( lub mleka )
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
Masa makowa :
-1/2 kg maku
-30 dkg cukru pudru
-2 łyżki miodu
-2 łyżki powideł
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-olejek migdałowy
-20 dkg masła
-1 łyżka smalcu
-5 jajek
-bakalie ( według uznania )
Kruszonka :
-25 dkg masła
-25 dkg cukru
-40 dkg mąki
- 1 łyżeczkę proszku
Przygotowanie :
Margarynę ,posiekać z mąką ,wbić jajka dodać sól ,wlać rozczyn przygotowany z śmietany ,cukru drożdży,mąki
Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia .
Mak sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce ( 3-krotnie ).
Masło ,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając,
dodać zmielony mak i resztę składników.
Na koniec do maku, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie całość mieszamy.
Wyrośnięte ciasto ,rozdzielić na dwie części ,rozwałkować 30-40 cm ,włożyć masę makową,rozprowadzić równomiernie po całym cieście (zwijać jak rolady) zwijać po krótszych bokach .
Jak wyrosną ,przekroić na środku, wzdłuż blachy, posmarować olejem i posypać kruszonką .
Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut
Posypać cukrem pudem lub polukrować .
Smacznego!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/11/makowiec-drozdzowy-z-kruszonka.html