Wykonanie
Makowiec wyszedł rewelacyjnie ,wspaniałe ciasto jego jedyną wadą jest to że szybko znika z talerza .Bardzo smaczne i zawsze się udaje .Polecam .....
Składniki : na dwie blachyCiasto :-1 kg
mąki-kostka
masła ( 250 g )-10 dkg
drożdży-200 ml słodkiej
śmietany( lub
mleka )-3
jajka-3 łyżki
cukru-1 łyżeczka
soliMasa makowa :-1/2 kg
maku-30 dkg
cukru pudru-2 łyżki
miodu-2 łyżki powideł-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-
olejek migdałowy-20 dkg
masła-1 łyżka
smalcu-5
jajek-
bakalie ( według uznania )Kruszonka :-25 dkg
masła-25 dkg
cukru-40 dkg
mąki- 1 łyżeczkę proszkuPrzygotowanie :
Margarynę ,posiekać z
mąką ,wbić
jajka dodać
sól ,wlać rozczyn przygotowany z
śmietany ,
cukru drożdży,
mąkiZagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia .
Mak sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z
wody zmielić w maszynce ( 3-krotnie ).
Masło ,utrzeć z
żółtkami i
cukrem ,ciągle mieszając,dodać zmielony
mak i resztę składników.Na koniec do
maku, dodajemy ubite na sztywno
białka delikatnie całość mieszamy.Wyrośnięte ciasto ,rozdzielić na dwie części ,rozwałkować 30-40 cm ,włożyć masę
makową,rozprowadzić równomiernie po całym cieście (zwijać jak rolady) zwijać po krótszych bokach .Jak wyrosną ,przekroić na środku, wzdłuż blachy, posmarować
olejem i posypać kruszonką .Piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minutPosypać
cukrem pudem lub polukrować .Smacznego!!!