Wykonanie
Bardzo proste ciasto w wykonaniu a przede, wszystkim bardzo smaczne nie tylko z
makiem przepyszne, również z
jabłkami.Polecam....
Składniki na ciasto :-1 kg
mąki-1 kostka
masła lub
margaryny-3/4 szklanki
mleka-3
jajka-3 łyżki
cukru-10 dkg
drożdżyPodane,składniki na cztery grzebienie
Margarynę posiekać z
mąką wsypać łyżeczkę
soli ,dodać roztrzepane
jajka,przygotowany uprzednio rozczyn z
mleka,2 łyżek
maki,3 łyżek
cukru i
drożdży.Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1-2 godz.Masa makowa:-1/2 kg
maku-30 dkg
cukru pudru-2 łyżki
miodu-2 łyżki powideł-2 łyżki
maki ziemniaczanej-
olejek migdałowy lub
śmietankowy-20 dkg
masła-1 łyżka
smalcu-5
jajek-
bakalie według uznania
Mak ,sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z
wody zmielić w maszynce (3-krotnie).
Masło,utrzeć z
żółtkami i
cukrem ,ciągle mieszając dodać zmielony
mak i resztę składników .Na koniec do
maku dodajemy ubite na sztywno
białka, delikatnie całość mieszamyCiasto rozwałkowujemy na duże prostokąty o grubości 1 cm, długości 50 cm i szerokości 20-25 cm .Na ciasto rozsmarowujemy
mak przewijamy raz i
potem jeszcze raz .Brzegi ciasta ponacinać i uformować .Po ostygnięciu,ciasto polukrować.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 30-40 minut .Smacznego!!!!