ßßß

Składniki na ciasto :-1 kg mąki-1 kostka masła lub margaryny-3/4 szklanki mleka-3 jajka-3 łyżki cukru-10 dkg drożdżyPodane,składniki na cztery grzebienieMargarynę posiekać z mąką wsypać łyżeczkę soli ,dodać roztrzepane jajka,przygotowany uprzednio rozczyn z mleka,2 łyżek maki,3 łyżek cukru i drożdży.Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1-2 godz.Masa makowa:-1/2 kg maku-30 dkg cukru pudru-2 łyżki miodu-2 łyżki powideł-2 łyżki maki ziemniaczanej-olejek migdałowy lub śmietankowy-20 dkg masła-1 łyżka smalcu-5 jajek-bakalie według uznaniaMak ,sparzyć ,po ostygnięciu i odsączeniu z wody zmielić w maszynce (3-krotnie).Masło,utrzeć z żółtkami i cukrem ,ciągle mieszając dodać zmielony mak i resztę składników .Na koniec do maku dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie całość mieszamyCiasto rozwałkowujemy na duże prostokąty o grubości 1 cm, długości 50 cm i szerokości 20-25 cm .Na ciasto rozsmarowujemy mak przewijamy raz i potem jeszcze raz .Brzegi ciasta ponacinać i uformować .Po ostygnięciu,ciasto polukrować.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 30-40 minut .Smacznego!!!!